Grad

Ivo Brbora: Nemam partnera u Hotelu Lapad, a banke su se borile da me financiraju

ivo brbora

Nakon dugo vremena šuškanja, na Zagrebačkoj burzi nedavno je potvrđena vijest kako je Atlantska plovidba prodala Hotel Lapad.
Jedan od najdugovječnijih hotela na našem području novog vlasnika pronašao je u dubrovačkom poduzetniku, dugogodišnjem trgovcu Ivu Brbori. S gosparom Ivom smo u kontakt stupili još sredinom prosinca 2015. godine, no zbog pravnih razloga oko rješavanja prijenosa hotela sa Atlantske plovidbe na njega s razgovorom smo čekali sve do finalizacije ovog posla. Tko čeka, kažu i dočeka pa smo mu tako putem e-maila nedavno ipak poslali sve što nas zanima, od njegovih početaka u trgovini, planova za Hotel Lapad, do toga tko su mu partneri, a tko konkurenti u kupnji hotela.

Kako su izgledali vaši počeci? Ratna vremena i poduzetništvo? Čega se sjećate iz tih 90-ih?
Trgovinom se bavio moj pradjed, djed, otac, ja i sada moj stariji sin. Tako da je nekakav moj logičan put bio u trgovinu. Počeo sam u Budućnosti koja se poslije spojila u Dubrovkinju. Sa 24 godine postao sam najmlađi poslovođa u Dubrovkinji iako nisam bio u Savezu komunista. U svim samoposlugama Dubrovkinje koje sam vodio (na Pločama, na Batali i na Semaforima) uvijek sam postizao najbolje rezultate i redovito premašivao zadane planove za 40%. Godine 1987. mi na temelju dotadašnjih rezultata dodjeljuju vođenje samoposluge na Semaforima koja je tada bila najveća samoposluga u Gradu. Od te butige sam napravio hit u to vrijeme, neki će se naši sugrađani sigurno sjetiti divovske mortadele teške 807 kg koju smo tada prodali. Ova mortadela je u tvornici MIP iz Slovenije ostala zapisana zlatnim slovima jer je prije toga najveća bila prodana u Beogradu od 380 kg. U Dubrovkinji ostajem do 1995. godine kada Dubrovkinja svoje samoposluge daje svojim poslovođama u najam. Preuređujem samoposlugu i krećem u privatne vode. Nedugo nakon toga uprava Dubrovkinje mi dolazi sa informacijom da moraju dati za dug Dubrovačkoj Banci butigu u kojoj radim. Malo sam razmišljao i pitao ih mogu li ja biti Neven Barač? Nakon toga kupujem taj prostor. Poslije povratkom turizma posao širimo i na veleprodaju. Trgovina u prehrani na veliko i malo zahtijeva cjelodnevni angažman mene i moje obitelji, tako da ja nakon jutarnje smjene pođem doma, objedujem, uzmem šugaman i odem na na kratko kupanje ispod Presidenta tijekom cijele godine. Nakon toga se vraćam u ured gdje ostajem do ponoća. Žena mi često prigovori da je i ‘poštar došao, više bi se od tebe zadržao’. Naravno sve ove rezultate ne bih postigao bez odličnih djelatnika…

Ima li rivalstva između vas i Lovorka Miloševića. Vi ste jedini veliki dubrovački poduzetnici u trgovini?
Konkurencija u poslu je dobra kad je lojalna. Potiče vas da se probudite ako ste u kojem segmentu poslovanja zaspali.

Jesu li vas ikada zvali Dubrovačkim Kerumom i s kime su vas uspoređivali?
Tu poštapalicu sam više puta čuo od trgovačkih putnika koji su mi tako tepali ne bi li mi više robe prodali. Ali to im nije polazilo za rukom.

Osim trgovine nedavno ste prešli na hotelijerstvo? Kupili ste hotel Lapad? Je li točno da je cijena bila 20 milijuna eura?
Dolaskom stranih lanaca u Hrvatsku sve je teže poslovati u trgovini. Oni donose svoje robne marke koje su dosta jeftinije, pojedine čak ispod standarda hrvatskih proizvoda. Nažalost zbog krize koja nas ne napušta oni uzimaju sve veći dio hrvatskog kolača, tako da sam odlučio posao proširiti i na hotelijerstvo. Prošle godine sam saznao da se Hotel Lapad prodaje te sam dao ponudu. U međuvremenu su se pojavili i Arapi, a kako to nisam htio prepustiti njima, hotel sam platio malo više od tržišne cijene.

Jeste li dizali kredit za tu kupnju?
Da, kod Privredne Banke. Tu nismo imali problema jer se svaka veća banka borila da nas financira, budući da uredno poslujemo 20 godina. U tih 20 godina više puta smo bili prisiljeni dizati kredite za širenje poslovanja, međutim svaki smo bankama uredno vratili u dan kao i svoje obveze prema zaposlenicima, državi i dobavljačima.

Stvar je trebala biti finalizirana krajem prošle godine, što se odužilo?
Sve je trebalo biti gotovo 2.2.2016. , ali zbog traženja banke da se Hotel Lapad preoblikuje iz d.d. u d.o.o. transakcija je realizirana prije par dana.

Koji su vam planovi za Lapad? Ostaje li isti broj zvjezdica i hoćete li zadržati sve ljude?
Dolaskom marine i uređenjem lapadske obale hotel će dobiti na vrijednosti što ćemo nastojati pratiti razinom usluge. Broj zvjezdica zasada ostaje isti. Što se tiče ljudi u hotelu oni su među najvećim vrijednostima hotela Lapad i među najboljim u dubrovačkim hotelima.

Kakva je vaša ideja dubrovačkog turizma?
Da Dubrovnik bude destinacija u kojoj će sezona trajati 10 mjeseci.

Je li hotel Lapad dugoročna investicija?
Definitivno jest.

Kao potencijalne kupce hotela Lapad svojedobno se spominjao i Ivo Sanader, a sada i Franjo Pašalić? Kako to komentirate?
Meni su najviše glavobolje zadali Arapi…

Imate li partnere u hotelu Lapad? Govorilo se i o Peru Vićanu i Radimiru Čaćiću?
Nemam partnera, sam sam u toj priči.

Hoćete li zadržati butigu?
Za sada da. A za budućnost ćemo vidjeti…

Kako bi vi ocijenili odnos države prema poduzetniku danas?
Puno administratvnih zahtjeva i raznih davanja.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist