Grad

Ivica Ban: Ili proračun ili istraga – nemoralna ponuda gradonačelnika Vlahušića

Ivica Ban: Ili proračun ili istraga - nemoralna ponuda gradonačelnika Vlahušića

Dubrovački odvjetnik Ivica Ban poslao je priopćenje za javnost na kojem se osvrnuo na nedavne istupe dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

“Kad se riješi pitanje Garaže pozvat ću Šuicu i Bulića da zajedno spale u jednoj velikoj posudi Ugovor o izgradnji Javne garaže. A ako se to ne dogodi, ići će istraga tko je odgovoran za štetu koja je nastala Gradu.” “Bit zanimljivo vidjeti zašto ili kako su Mato Franković i Marko Potrebica ostavili Šuicu na milost i nemilost arbitraže i DORH-a” – izjavio je navodno prije nekoliko dana dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, bar tako pišu jedan dubrovački portal i jedan dubrovački tjednik.

Ako su dubrovački novinari vjerno zabilježili i prenijeli riječi dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića to logički implicira:

1. da gradonačelnik Vlahušić ima ključne dokaze o tome da je “Ugovor o izgradnji dubrovačke Javne garaže” štetan i možebitno koruptivan ugovor, koje dosad nije predao DORH-u, ali će ih predati ako HDZ-ovi gradskih vijećnici ne podrže njegov prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu; ili

2. da DORH ima dovoljno dokaza da je “Ugovor o izgradnji dubrovačke Javne garaže” štetan i možebitno koruptivan ugovor, ali da blagoslov za podizanje optužnice DORH-u treba dati vladajuća koalicija na lokalnoj i/ili državnoj razini; ili

3. da gradonačelnik Vlahušić laže i blefira da ima ključne dokaze o tome da je “Ugovor o izgradnji dubrovačke Javne garaže” štetan i možebitno koruptivan ugovor, u namjeri ucjenjivanja i reketarenja podrške HDZ-ovih gradskih vijećnika svojim prijedlozima rebalansa ovogodišnjeg proračuna i donošenja idućeg proračuna, odnosno u namjeri sprječavanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Ono što je porazno je da je svaka od tri naprijed navedene mogućnosti podjednako moralno i zakonski nedopustiva i kriminalna. U pravno uređenoj i civiliziranoj državi i društvu gradonačelnik Vlahušić bi bio promptno pozvan da nadležnim tijelima kaznenog progona, gradskim vijećnicima i javnosti pojasni jesu li njegove izjave o bivšoj HDZ-ovskoj gradonačelnici Dubravki Šuici, navodnoj štetnosti “Ugovora o izgradnji dubrovačke Javne garaže”, DORH-u, i pokretanju ili nepokretanju istrage s tim u svezi, utemeljene ili nisu utemeljene u nekim ispravama i drugim dokazima ili su samo moralno nedopustiv i kriminalno ucjenjivački blef ili nešto posve treće.

U svakom slučaju ovakvim postavljanjem stvari gradonačelnik Vlahušić je doveo dubrovački HDZ i njegove vijećnike pred zid u kojem je jedini častan izlaz neprihvaćanje gradonačelnikovog prijedloga rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedloga proračuna za iduću godinu, jer će svaku njihovu drugačiju odluku javnost protumačiti kao strah od gradonačelnikovih prijetnji DORH-om, a to bi onda značilo političku eutanaziju dubrovačkog HDZ-a.

Ako je s sklapanjem i provedbom “Ugovora o izgradnji dubrovačke Javne garaže” sve čisto, dubrovački HDZ se nema čega bojati, a ako pak nije, nakon ovakvog istupa gradonačelnika Vlahušića ne nazire se niti jedan povoljan izlaz za dubrovački HDZ, ali ipak najmanje bi za njih štetan izlaz bio ne pristati na nikakve ucjene i nemoralne ponude dubrovačkog gradonačelnika.

Što se pak tiče gradonačelnika Vlahušića za njega se u ovoj situaciji, bez obzira kako se ona bude dalje razvijala, ako se ne pokaže da on nije rekao ono što mediji tvrde da je rekao ili ako ne smisli neko novo genijalno izlazno rješenje (koje se zasad ne nazire), naprosto ne vidi dobro rješenje prošao mu ili ne prošao “ucijenjeni” rebalans i proračun. Naime, jednog dana DORH-u i dubrovačkoj javnosti, odnosno biračima će morati položiti račun za svoje izjave o štetnosti “Ugovora o izgradnji dubrovačke Javne garaže” i o odgovornosti za sklapanje i provedbu tog ugovora.

Istina se može skrivati neko vrijeme, ali ne može sve vrijeme.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist