Kultura

Ivan Viđen otkrit će nam detalje iz života trgovca i diplomata Trajana Lalića

Ivan Viđen otkrit će nam detalje iz života trgovca i diplomata Trajana Lalića

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen će povodom 250. obljetnice smrti trgovca i diplomata Trajana Lalića održati predavanje u ponedjeljak, u Kneževom dvoru s početkom u 19 sati.
Kako navode organizatori, Dubrovački muzeji, prije točno 250 godina, početkom ožujka 1773. godine, u Veneciji je umro Dubrovčanin Trajan Lalić. Ovaj je spretni trgovac, kao i mnogi njegovi sunarodnjaci tog vremena, život proveo van rodnoga grada, iako je s Gradom i njegovim interesima ostao trajno povezan. Osim vođenja obiteljskih i drugih trgovačkih poslova u gradu na lagunama, Lalić je desetljećima zastupao i diplomatske interese Dubrovačke Republike u Mlecima. Iako je u dubrovačkoj službi na najrazličitije načine bio oko pola stoljeća, njegova je intervencija bila spasonosna za Republiku prilikom prijeteće nestašice žita 1763. godine. Tada je na molbu Senata uspio isposlovati izvoz velike količine žita s teritorija Mletačke Republike i time od velike pogibelji spasio dubrovački puk. Senat je stoga već iduće godine u žitnome uredu Kneževa dvora dao podignuti spomen-ploču koja podsjeća na taj spasonosni događaj. Dodatno, postigao je i da vlasti Mletačke Republike napokon priznaju naslov Republike, a ne komune, što predstavlja veliko postignuće budući da su to stoljećima odbijali učiniti. Koliko je Lalić značio dubrovačkim vlastima dovoljno svjedoči činjenica da mu je spomen-ploča podignuta još za života.
Inače, predavač Ivan Viđen povjesničar je umjetnosti i arheolog koji se bavi temama iz kulturne povijesti Dubrovnika i poviješću zaštite dubrovačkih spomenika. Samostalni je istraživač koji živi i radi u Dubrovniku, a s Dubrovačkim muzejima surađuje na brojnim projektima.

Pročitajte još

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist