Kultura

Ivan Viđen o crticama iz povijesti Orlanda

Ivan Viđen o crticama iz povijesti Orlanda

Predavanje povjesničara umjetnosti Ivana Viđena ‘Crtice iz povijesti dubrovačkoga Orlanda’ koje će se održati u petak, 18. listopada 2019. s početkom u 19 sati, bit će šetnja kroz šest stoljeća ovoga spomenika, kolaž povijesnih anegdota i manje ili više poznatih zanimljivosti. Predavanje će se održati u Znanstvenoj knjižnici na trećem katu.

Kada u Držićevu Dundu Maroju na Pometovo pitanje što je nova u Dubrovniku jedan od likova između ostaloga odgovara da je Orlando na mjestu, tada možemo znati da je već sredinom 16. stoljeća taj kameni kip pred crkvom sv. Vlaha bio simbolom nečega stalnoga i nepromjenjivoga u slici Grada. Orlandov stup ostao je to stoljećima i u slici Grada ima nezamjenjivo mjesto. Iako je u različitim vremenima slao različite simboličke poruke, vezan uz javne rituale kao što su festa sv. Vlaha ili izvikivanje općinskih odluka i danas je jednako važan te se bez njegova lika ne može zamisliti nijedna fotografija Dubrovnika. Orlandovu je skulpturu zapravo nemoguće zamisliti ni razumjeti bez njezina prostornoga i socijalnoga konteksta, bez te gradske saloče na otvorenome. Orlando je zanimljiv i kao umjetničko djelo, pa iako povjesničari umjetnosti nisu oduvijek bili sigurni kome pripisati autorstvo danas se smatra da mu je autor kipar Bonino Jakovljev iz Milana, naturalizirani Dubrovčanin.

Predavanje  ‘Crtice iz povijesti dubrovačkoga Orlanda’ je u sklopu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige i u godini kada se obilježava 600 obljetnica postavljanja Orlandova stupa.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist