Kultura

DSO zatvara sezonu u Dvoru s Tomislavom Fačinijem i Stefani Grbić

DSO zatvara sezonu u Dvoru s Tomislavom Fačinijem i Stefani Grbić

Posljednji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Kneževom dvoru, za ovu sezonu, održat će se u petak, 18. listopada. Orkestrom će ravnati maestro Tomislav Fačini, dok će kao solistica nastupiti dubrovačka pijanistica Stefani Grbić. Početak koncerta je u 20.30 sati. Na programu je Mozartov Koncert za klavir i orkestar br. 21 u C duru, Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru „Talijanska“ te drugi stavak Koncerta za orkestar dubrovačkog skladatelja Ivana Končića.

Stefani Grbić glazbeno školovanje započinje u rodnome gradu u razredu Marije Grazio, a nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u razredu Tomaža Petrača gdje je diplomirala i magistrirala 2011. Usavršavala se u Veroni, na Accademia della Steinway Society u razredu Federica Gianella, a trenutno je na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Katarine Krpan. Tijekom školovanja sudjelovala je na seminarima uglednih umjetnika kao što su Tomaž Petrač, Vlasta Gyura, Ruben Dalibaltayan, Noel Flores, Federico Gianello, Vladimir Krpan, Katarina Krpan i mnogi drugi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013., i Prešernovu nagradu 2010. za interpretaciju Griegova Klavirskog koncerta u a-molu, op. 16. Snimak koncerta je prenijela radio Ars Slovenija i Dubrovačka televizija. Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica te je do sada nastupila u ciklusima Glazbene mladeži Ljubljane u dvorani Križanke, Hrvatski kulturni klub Švicarske u Badenu, na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburgu, Hrvatska glazbena mladež (ciklus Mladi za mlade), HR Projekt -promocija suvremenih hrvatskih kompozitora, tribini Darko Lukić u ciklusu Mladi u Lisinskom, Vinkovačka klasična glazbena scena, festival Epidaurus u Cavtatu, Glazbena radionica Sorgo – Dubrovnik, festival Konavle Art, međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera i festival Dubrovnik u pozno ljeto.

Tomislav Fačinistudij dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu cum laude. Iste godine osvojio je drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. Nakon nastavka školovanja u Milanu na Accademia Hans Swarowsky i Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas predaje zborsko dirigiranje. Uz simfonijske koncerte, ostvario je niz opernih premijera u Zagrebu, Sarajevu, Varaždinu, Dubrovniku i Rijeci (Verdi, Puccini, Salieri, Zajc, Bizet, Pergolesi, Purcell). Čest je gost Muzičkog biennala Zagreb i promotor suvremene glazbe. Od 2005. do 2009. godine ravnao je zadarskim Glazbenim večerima u sv. Donatu. Uz česte nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, ravnao je i otvaranjem Igara 2003. i 2013. godine; od 2018. je pomoćnik za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara. Od 2004. do 2009. godine bio je šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske s kojim je ostvario više simfonijskih i komornih koncerata. Surađivao je s gotovo svim domaćim i mnogim inozemnim ansamblima te snimao nosače zvuka i trajne snimke sa simfonijskim orkestrima RTV Slovenije i HRT-a. Od 1993. do 2008. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2004. vodi vokalni ansambl Antiphonus. Od 2014. do 2017. bio je glavni dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra. Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem. Od sezone 2017./2018. je šef-dirigent Zbora HRT-a.

Ulaznice za koncert dostupne su u uredu DSO-a od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama, gift shopu Dubravka na Pilama, online na ulaznice.hr i sat vremena prije početka koncerta pred Dvorom. Popusti za građane Dubrovnika dostupni su isključivo na blagajni DSO-a, a rezervirati se mogu na broj 020 417 110.

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist