GradUrednički izbor

ISTRAŽILI SMO U kulturnim ustanovama 335 zaposlenika

ISTRAŽILI SMO U kulturnim ustanovama 335 zaposlenika

Dvanaest ustanova u kulturi kojima je osnivač te koje financira Grad Dubrovnik broje 335 zaposlenika. Najviše djelatnika radi u Dubrovač­kim muzejima (82), dok četiri zaposle­nice, odnosno ravnateljica, kustosica, muzejska pedagoginja i administra­tivna tajnica-računovodstvena refe­rentica vode brigu o Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik što ga čini kultur­nom ustanovom s najmanjim brojem radnika. Od svih smo ustanova zatra­žili ukupan broj djelatnika te informa­cije o svim radnim mjestima (i koliko je osoba na pojedinim mjestima zapo­sleno). Uz navedene dvije ustanove, tu je još riječ o Folklornom ansam­blu ‘Linđo’, Dubrovačkom simfonij­skom orkestru, Dubrovačkim ljetnim igrama, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištu Marina Držića, Kinematogra­fima Dubrovnik, Domu Marina Držića, Zavodu za obnovu Dubrovnika, Umjet­ničkoj galeriji Dubrovnik te Muzeju Domovinskog rata.

Četiri prve violine
Folklorni ansambl Linđo u kojem su se smjenjivale generacije plesača i svirača kroz 40 godina postojanja, trenutno broji 17 zaposlenika. Uz ravnatelja, u Linđu djeluje voditelj marketinga i propagande, voditelj prodaje, nadalje referent prodaje, administrativnih i kadrovskih poslova, voditelj tehničke službe, odnosno inspicijent te čistačica – pomoćnik garderobe. Jedan je glazbe­nik, kao i plesač – plesni korepetitor, glazbenik – voditelj orkestra/korepeti­tor, glazbenik – voditelj zbora, asistent voditelja orkestra/korepetitor, glazbe­nik – solist, glazbenik-srednje uloge, voditelj fundusa i radionice narodnih nošnji i garderobijer-restaurator. Linđo na mjestu plesnog asistenta – voditelja zapošljava dvije osobe.
Dubrovački simfonijski orkestar, uključujući ravnatelja, ima 46 zaposle­nika. No, prema Pravilniku o unutar­njem ustroju – trebalo bi ih biti i više. U poslovnoj strukturi na radnom mje­stu koncert majstora trenutno je zapo­sleno dvoje ljudi, dok je jedan zamje­nik koncert majstora, što je sukladno pravilniku. Nadalje, u svom sastavu imaju četiri prve violine tutti, dok bi ih prema Pravilniku trebalo biti – šest. Jedan je vođa drugih violina (treba ih biti dva), kao i jedan zamjenik istog vođe. Četiri su i druge violine tutti, što je i zadano u pravilniku. Postoje dvije vođe viole, kao i jedan njihov zamje­nik. Postoji samo jedan viola tutti glaz­benik, a Pravilnik ih traži – tri. Vođa violončela je jedan (treba ih biti dva), a svoga zamjenika nema. Tu su još i tri violončela tutti glazbenika, vođa kon­trabasa koji nema svoga zamjenika, a sastav DSO-a ne broji ni kontrabas tutti glazbenika. Nadalje, kako nalaže Pra­vilnik, zaposlena je jedna prva flauta te druga flauta, prva i druga oboa, prvi i drugi klarinet, prvi i drugi fagot, prvi, drugi te treći rog, prva i druga trublja te timpani odnosno udaraljke.
— Poslovi radnog mjesta Glavni diri­gent obavljaju se honorarno. Radnik zaposlen na radnom mjestu Dirigent I obavlja i poslove 1. i 3. roga, kada ne obavlja poslove dirigiranja – ista­knuli su iz DSO-a u kojem je zaposlen i voditelj općih i kadrovskih poslova (pravnik), nadalje šef računovodstva, samostalni referent u računovod­stvu, voditelj prodaje, voditelj propa­gande (administrator), zatim arhivist, tehnički djelatnik, administrator te čistačica.

44 stalno zaposlena u Knjižnicama
Prema zadnjem obračunskom mje­secu kolovozu, Dubrovačke ljetne igre imaju 25 djelatnika. To su uz ravnateljicu, voditelj ureda ravnatelja i intendanta te dvoje stručnih surad­nika u istom uredu. Jedan je voditelj posebnih projekata, kao i koordinator programa, voditelj financijske službe, plana i analize te arhivist. Dva su raču­novodstvena referenta, odnosno knji­govođe. Nadalje, tu je i voditelj pravne i kadrovske službe, tajnik za admini­strativne i kadrovske poslove, voditelj prodaje, voditelj marketinga i odnosa s javnošću, stručni suradnik za marke­ting i odnose s javnošću, upravitelj teh­ničkog odjela, majstor rasvjete i videa, majstor tona i signalizacije, admini­strativni tajnik tehničkog odjela, vodi­telj radioničko-skladišnog prostora i majstor pozornice, voditelj montaže, transporta i vozač, monter i vozač, gar­derobijer, stolar te bravar.
Javna ustanova Dubrovački muzeji zapošljava 82 djelatnika. Točnu ras­podjelu radnih mjesta po muzejima dostavili su samo za kustose – vodite­lje zbirki, a kojih je 16. Kulturno povi­jesni muzej ima pet kustosa – vodite­lja zbirki, Arheološki muzej četiri, kao i Etnografski muzej te Pomorski muzej koji ih ima tri. ‘Ostali djelatnici ‘pokri­vaju’ poslove svih muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja’, istaknuli su. Inače, ravnateljica ima jednog pomoć­nika za opće, pravne i kadrovske poslove te pomoćnika za financijske poslove. Na radnom mjestu muzejskog pedagoga dva su izvršitelja kao što su i dva restauratora, a tri su – prepara­tora. Jedan je muzejski fotograf, kao i suradnik za odnose s javnošću, pro­midžbu i marketing, voditelj prodaje, administrativni tajnik, domaćica (eko­nom za nabavku potrošnog materijala), domaćica nadzornica, šef tehničkog odjela te četiri pomoćna tehnička dje­latnika. Uz šefa računovodstva tu je i samostalni računovodstveni korespo­dent, knjigovođa te blagajnik. Tri su prodavača u muzejskoj prodavaonici, devet je biljetera, dva su receptanta, tri noćna čuvara dok je čuvara spremača – 25. Što se tiče Muzeja domovinskog rata Dubrovnik (kao pravnog sljednika Muzeja suvremene povijesti Dubrovač­kih muzeja), temeljem Statuta Muzeja, zapošljava 5 osoba. To su ravnateljica, kustos i tri biljetera.
Dubrovačke knjižnice imaju uku­pno 47 zaposlenih djelatnika, od kojih su 44 stalno zaposlena, dvije djelat­nice rade kao zamjena zbog poro­diljnog dopusta, a jedna je na struč­nom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Dubrovačke knjižnice sastoje se od dvije ustrojbene jedinice: Znanstvene i Narodne knjižnice koje imaju zajedničku Upravu i opće službe. Znanstvena knjižnica broji pet diplo­miranih knjižničara i dva pomoćna knjižničara te tri diplomirana resta­uratora. Jedna je djelatnica na poro­diljnom dopustu, a riječ je o diplomi­ranoj knjižničarki. Narodna knjižnica Grad vrši funkciju matične knjižnice za područje Dubrovačko-neretvanske županije. U njoj radi devet diplomi­ranih knjižničara, četiri su pomoćna knjižničara te knjižničar. U njezinom sastavu djeluje još šest ogranaka. Ogra­nak Gruž (diplomirani knjižničar i pomoćni knjižničar), Ogranak Lapad (diplomirani knjižničar te pomoćni knjižničar – SSS), Ogranak Monto­vjerna (diplomirani knjižničar), Ogra­nak Mokošica (diplomirani knjižničar i djelatnica na porodiljskom dopustu – diplomirana knjižničarka), Ogranak Trpanj (diplomirani knjižničar) i Ogra­nak Cavtat (diplomirani knjižničar). Pod zajedničke službe izdvojili su rav­nateljicu koja je diplomirana knjižni­čarka, kućnog meštra, dvije čistačice, dva manipulanta, administrativnog tajnika, računovodstvenog referenta, informatičara, diplomiranog informa­tičara, voditelja računovodstva i djelat­nicu na stručnom osposobljavanju. U matičnoj službi djeluje jedan diplomi­rani knjižničar.

Ukupno 14 glumaca
U Kazalištu Marina Držića djeluju 44 osobe. Najviše je, naravno, glumica i glumaca koji su u teatru pronašli ‘mje­sto pod suncem’. Njih je 14. U tehnič­koj službi djeluje koordinator u tehnici, dva čistača, frizer, garderobijer, dva inscipijenta, majstor pozornice, maj­stor rasvjete, majstor tona, tri pozor­nička radnika, rekviziter, šef tehnike, šminker, tehničar rasvjete i tona, vodi­telj krojačke te voditelj stolarske rdio­nice i dva vratara. Uz glumce, umjet­nički ansambl čini voditelj likovne radionice te skladatelj-korepetitor. U sektoru ureda ravnatelja djeluju (uz ravnatelja) blagajnik karata, samo­stalni referent u računovodstvu, šef računovodstva, tajnik ustanove, vodi­telj odnosa s javnošću i prodaje te vodi­telj ureda ravnatelja.
Ustanova Kinematografi Dubrov­nik trenutno zapošljava 14 djelatnika. Uz ravnatelja, tu je voditelj projekata, filmskih i edukacijskih programa, voditelj programa, promidžbe i marke­tinga, voditelj računovodstva, voditelj tehnike, dva kino operatera, odnosno tehničara u kabini, voditelj blagajne, tri blagajnika, kućni meštar – domar te dva djelatnika na pomoćnim poslo­vima kao što su čišćenje, pečenje kokica, kontrola kino ulaznica i ostalo.
— Voditelji tehnike i blagajne skoro svakodnevno obavljaju posao kino ope­ratera i blagajnika. Svakako im je jedan dan u tjednu rezerviran za obavljanje njihovih voditeljskih aktivnosti. Isto tako, voditelj računovodstva uz kom­pleksnije radnje u svom poslu radi na svim svakodnevnim poslovima raču­novođe – istaknuli su iz Kinematografa. U Domu Marina Držića ukupno je zaposleno sedam djelatnika, petero je zaposlenika koji su u stalnom radnom odnosu te dvoje pripravnika. Ravna­telj ustanove oko sebe okuplja muzej­skog tehničara, domaćicu – biljeterku, biljeterku – čistačicu, računovodstve­nog referenta, kustosa pripravnika i muzejskog pedagoga pripravnika. U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ukupno je zaposleno 28 djelatnika, od toga je 21 zaposlenik u stalnom radnom odnosu, sedmero djelatnika na ugovoru o radu na određeno vrijeme. Uz ravnatelja, u UGD-u djeluju stručni suradnik za međunarodnu suradnju, dva računo­vodstvena referenta (od kojih jedna djelatnica koristi porodiljni dopust), administrativni tajnik te voditelj pro­daje. Dvoje djelatnika zaposlena su na radnom mjestu kustos – viši kustos. Jedan je muzejski savjetnik, kao i foto­graf te voditelj tehničkog odjela, a dva su muzejska tehničara. Dva su izvrši­telja na mjestu voditelja odnosa s jav­nošću, dok je na radnom mjestu proda­vač/ica-domaćica 11 izvršitelja. Jedan je noćni čuvar te jedan referent za pro­tupožarnu zaštitu. U Zavodu za obnovu Dubrovnika ukupno je 16 zaposlenih, od čega je jedna djelatnica na stručnom osposobljavanju. Riječ je o savjetnici za financijske poslove. Na određeno vri­jeme jedino je zaposlen savjetnik za poslove pripreme i nadzora. Uz ravna­teljicu djeluje viši savjetnik za pravne poslove, tri viša savjetnika za poslove pripreme i nadzora, savjetnik za finan­cijske poslove, viši stručni suradnik za pravne poslove, viši referent za poslove pripreme i nadzora, viši refe­rent za poslove informatike, viši stručni referent, referent za kadrovske i opće poslove, tajnik ureda ravnatelja, admi­nistrativni referent te čistačica.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 18. rujna 2019.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović