Grad

DUBROVNIK ĆE UPRIHODOVATI PREKO 10 MILIJUNA KUNA Cijena boravišne pristojbe kruzera ovisit će o kapacitetu

DUBROVNIK ĆE UPRIHODOVATI PREKO 10 MILIJUNA KUNA Cijena boravišne pristojbe kruzera ovisit će o kapacitetu

Dubrovnik je krajem prošle godine napravio pravi korak u kontekstu smanjena prevelike navale turista u grad s kruzera, te je u dogovoru s kruzerskim kompanijama dogovorio kako će u najpoželjniju kruzersku destinaciju na Mediteranu dnevno uplovljavati maksimalno dva kruzera, koji će u grad dovesti najviše 5000 posjetitelja, piše HRturizam.hr

Tako se kroz cijeli tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, u Dubrovniku borave najviše dva kruzera dnevno.

Također, nedavno su s predstavnicima brodara i udruženja CLIA usklađena pravila za sezonu 2020. koja će obuhvatiti dodatna poboljšanja po pitanju broja gostiju koji istovremeno posjećuju Grad, sve s ciljem postizanja najveće razine pružene usluge za goste i zadovoljstva građana.

Jedna od mjera i novosti je uvođenje prijevoza gostiju kruzera do Pila i natrag niskopodnim zglobnim autobusima. Time će shuttle prijevoz preuzeti JGP Libertas, čime će se značajno smanjiti gužve na gradskim prometnicama.

Od 2021. godine turistička pristojba i za kruzere
Na inicijativu Grada Dubrovnika, Ministarstvo turizma je kod izmjena Zakona o turističkoj pristojbi, uvelo naplatu turističke pristojbe putnicima na kružnim putovanjima.

O njenom uvođenju odlučivat će sama odredišta, odnosno jedinice lokalne samouprave, a implementirat će se s početkom 2021. godine. U Dubrovniku će se tako od 2021. godine uvesti boravišna pristojba po brodu, iako su prva razmišljanja bila da se boravišna pristojba naplaćuje po svakom gostu s kruzera.

“Zadovoljni smo što smo u suradnji s Udrugom gradova uspjeli izboriti da se u prijedlog novog zakona ubaci mogućnost naplate boravišne pristojbu od jednodnevnih gostiju i što je Ministarstvo to prihvatilo. Usuglašeno je da naplata ipak ide po brodu, a razgovarajući i sa našim partnerima iz CLIA-e i oni su se složili da je to najbolji model” istaknuo je već ranije za HrTurizam.hr, gradonačelnik grada Dubrovnika Mate Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika.

Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju
Upravo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na 24. sjednici, održanoj 23. rujna 2019., donijelo Odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke.

DUBROVNIK ĆE UPRIHODOVATI PREKO 10 MILIJUNA KUNA Cijena boravišne pristojbe kruzera ovisit će o kapacitetu

Visina turističke pristojbe u gradu Dubrovniku iznosit će od 2.000 do 40.000 kuna po brodu, zavisno o kapacitetu putnika po brodu.

Prošle godine u Dubrovniku 514 kruzera
Prošle godine 2018. u hrvatske morske luke ostvarena su 693 kružna putovanja. Na tim brodovima bilo je više od 1,0 milijun putnika, koji su u Hrvatskoj boravili 1 421 dan.

Najviše posjeta stranih brodova za kružna putovanja imala je luka Dubrovnik (514 posjeta), slijede luke Split (251 posjeta) i Zadar (120 posjeta).

U prosijeku na godišnjoj razini grad Dubrovnik najviše je posjetilo kruzera kapaciteta između 1001-2000 putnika, ako gledamo broj kruzera i broj gostiju na bazi 2018.godine, što bi značilo da će Dubrovnik od 2021. godine samo od turističke pristojbe za kruzere godišnje u prosijeku zaraditi preko 10 milijuna kuna.

A dodatni prihod od boravišne pristojbe za kruzere trebao bi se utrošiti na poboljšanje gradske komunalne infrastrukture i podizanje kvalitete života građana Dubrovnika. “Sredstva će se utrošiti namjenski na investicijsko održavanje cesta i prometne/komunalne infrastrukture u cilju povećanja ukupnog komunalnog standarda čiji razvoj nažalost posljednjih desetljeća nije pratio razvoj turizma i na ovoj gradskoj upravi je da to mijenjamo”, naglasio je Franković.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović