Aktualno

ISTRAŽILI SMO Nedostaje li kadra u dubrovačkim srednjim školama?

ISTRAŽILI SMO Nedostaje li kadra u dubrovačkim srednjim školama?

Dubrovnik ima nekoliko visokokvalitetnih srednjih škola i sve one redom nude izniman sadržaj, bilo da su strukovne, gimnazije ili škola umjetničkog usmjerenja. Za grad veličine Dubrovnika – ‘šareno’ i – dostatno Za razliku od ostatka Hrvatske, pogotovo tužne Slavonije, Dubrovnik manje više ne gubi broj učenika… A što je s kadrom? Nedostaje li nam profesora i ako da – je li ‘kriza’ u STEM predmetima, onima koji obuhvaćaju znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku ili je priča – šira? Svim našim školama poslali smo jednak upit – koliko imaju raspisanih natječaja za radno mjesto profesora u određenim predmetima, nedostaje li im kadra i ako da, koje predmete bi okarakterizirali kao ‘kritične’. Strukovne škole također smo pitali koji im se predmet pokazao ‘kritičnim’ u smislu potrage za kadrom… Donosimo odgovore, uz napomenu kako nam, do zaključenja ovog teksta, iz Ekonomske i trgovačke škole nisu poslali službeni odgovor. Donosimo ih redom kako su pristizali, a naši mladi vrijedni obrtnici su prvi na redu. Kako smo doznali, u Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik, u ovom trenutku, nema raspisanih natječaja za radno mjesto profesora.

Kriza se prebrodi nestručnim kadrom
— Predmete koje možemo nazvati kritičnim u smislu kadra je fizika, a manjak kadrova se nadoknađuje i nestručnim zamjenama, u ovom trenutku za dva predmeta. Strukovni predmeti koji su se pokazali kritičnim u smislu potrage za kadrom su geodetska skupina predmeta – naglasili su nam iz škole. U Turističko-ugostiteljskoj školi Dubrovnik trenutno, ističe nam ravnatelj Antun Perušina, nemaju raspisane natječaje za radna mjesta.
— U školi trenutno ne nedostaje kadra. Matematika je predmet za koji inače teško pronalazimo kadar, a nedostatak stručnog kadra nadomještamo nestručnim profesorima. Trenutno imamo jednu nestručnu profesoricu matematike na zamjeni – istaknuo nam je dalje ravnatelj Perušina, dodavši kako su ‘strukovni predmeti za koje teško pronalazimo kadar kuharstvo sa slastičarstvom i ugostiteljsko posluživanje’. Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti Dubrovnik srećom nema problema s kadrom. Ravnatelj don Josip Lebo kratko nam je odgovorio kako su sva radna mjesta popunjena i kako nemaju većih problema na tom području. Medicinska škola Dubrovnik kao kritične predmete, reći će nam ravnateljica prof. Marijana Kulić, navodi matematiku i psihologiju. – U ovom trenutku nije raspisan niti jedan natječaj i kadra u školi ne nedostaje. Manjak nadomještamo nestručnim zamjenama, za dva predmeta – matematika i psihologija – napominje. Kritičan predmet u smislu potrage za kadrom je, ističu iz škole, psihologija.

Umjetnička škola ima svoj specifikum
Specifikum Umjetničke škole Luke Sorkočevića je redovna plus ‘umjetnička’ nastava. Kakva je kod njih situacija, otkrit će nam ravnatelj Slobodan Begić. Priča nam i o jednoj lijepoj inicijativi.
—Trenutno je raspisan ili otvoren natječaj za nastavnika gitare, a nedavno i korepetitora odnosno nastavnika klavira. Generalno u pogledu kadra nedostaje nastavnika gitare, klavira i matematike. Najkritičnije je s nastavnikom gitare od stručnih predmeta i matematike od općeobrazovnih predmeta – naglasit će nam Begić. U UŠLS je ‘čupavo’ što se tiče instrumenata.
—Za gitaru smo angažirali umirovljenika, za klavir i matematiku rade nestručni kadrovi. Za sada nemamo potrebu za edukacijskog rehabilitatora, ali se može reći da nam nedostaje asistenata u nastavi i u budućnosti će isto tako biti potreba za asistentima ako se nastavi ovaj trend – ističe i za kraj nam otkriva: ‘Moram reći da sam u kontaktu s Uredom za prognanike iz Ukrajine i obavijestio sam ih da nam nedostaju kadrovi nastavnika gitare i klavira te se nadam da bi možda bilo ovih kadrova koji su zainteresirani za rad u našoj Školi među prognanicima.’
—U ovom trenutku nemamo raspisanih natječaja za radno mjesto profesora u niti jednom predmetu. Trenutno ne nedostaje kadra u Gimnaziji Dubrovnik. Već duži niz godina potražujemo psihologa u punom radnom vremenu jer imamo zaposlenog samo na pola radnog vremena, ali budući da od 2015. godine traje zabrana zapošljavanja od MZO još nismo dobili odobrenje po kojem bismo mogli raspisati natječaj. Trenutno nemamo nestručne zamjene iako smo ih u ranijim razdobljima imali (matematika, fizika) – naglasit će nam pak Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik. U Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik, potvrđuje nam ravnatelj Antonio Lučić, itekako su zadovoljni kadrom. Međutim…
— Svi nastavnici imaju visoku stručnu spremu i ispunjavaju sve uvjete za rad u općeobrazovnoj i/ili strukovnoj grupi predmeta. Očekuju nas novi natječaji za nastavnike matematike i engleskog jezika prije početka nove školske godine zbog odlazaka u mirovinu, a dodatne potrebe imamo u stručno-pedagoškoj službi – smatramo da je 1 pedagog premalo na 400 učenika naše škole. No taj dio je svima izazov jer su zahtjevi sve veći, a jako je teško dobiti odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za novim zapošljavanjima stručno-pedagoških djelatnika – naglašava Lučić.

STEM u ‘Pomorskoj’
—Od strukovnih predmeta ne možemo izdvojiti pojedinačne predmete jer kada pronađemo odgovarajućeg nastavnika, na primjer mag. elektrotehnike ili mag.nav. pomorskog prometa nautičkog smjera, koji mora proći i dodatnu izobrazbu metodičko-pedagoških kompetencija, takav nastavnik predava nekoliko stručnih predmeta, obično pet do osam stručnih predmeta – dodaje dalje i ističe objektivan problem pri traženju deficitarnog kadra, npr. nastavnika fizike i matematike ili strukovnih nastavnika sa visokom stručnom spremom.
—Oni imaju mogućnosti pronalaska posla izvan odgojno-obrazovnog sektora po puno boljim uvjetima, prvenstveno mislim na financijske uvjete. Iz razgovora s ostalim kolegama znamo da su isti ili vrlo slični problemi s nastavnim kadrom iz matematike, fizike, računalstva ili s već spomenutim potrebama za nastavnicima stručnih predmeta ne samo u Hrvatskoj već i u svim okolnim državama – zaključuje ravnatelj Lučić.
—Sa zadovoljstvom Vas mogu obavijestiti da trenutno nemamo niti jedan raspisani natječaj te da su nam za sve predmete – i one najkritičnije kao što su fizika, latinski i matematika – zaposleni potpuno stručni kadrovi, tj. profesori i magistri edukacija pojedinih predmeta – kratko nam je odgovorio ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić za kraj naše male analize o možebitnom manjku kadra u srednjim školama. Veseli nas čuti da smo naišli na manje više bolje vijesti od očekivanih!

Objavljeno u tiskanom izdanju 11. svibnja 2022.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist