KulturaUrednički izbor

[FOTOGALERIJA] Uz 150 godina rada Muzeja, veseli čuti kako će ‘Arheološki’ uskoro prestati biti ‘beskućnik’!

[FOTOGALERIJA] Uz 150 godina rada Muzeja, veseli čuti kako će 'Arheološki' uskoro prestati biti 'beskućnik'!

Ivona Michl, ravnateljica Dubrovačkih muzeja ove se subote, uz izložbu ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’, sadržajno bogatu restropektivu rada jedne od najvažnijih dubrovačkih ustanova u kulturi, prisjetila povijesti Muzeja, za javnosti otvorenih daleke 1873. godine.

– Danas je naš muzej kompleksna ustanova s bogatim fundusom u čijem sastavu djeluju Kulturno povijesni muzej u Kneževom dvoru, Pomorski muzej, Etnografski muzej te izložen jedan dio građe u tvrđavi Revelin. Nakon 150 godina za Muzeje su zapuhali novi vjetrovi, čime bi Arheološki muzej bi trebao prestati biti beskućnik – naglasila je Michl.

Na izložbi 150 godina Dubrovačkim muzeja kroz 11 tematskih cjelina koje su obradili vrijedni kustosi Dubrovačkih muzeja prikazan je razvoj i djelovanje Muzeja od samih početaka do danas, dodala je.
– U zadnjih 20 godina Muzeji su izdali više od stotinu publikacija, organizirali 143 vlastite izložbe iz fundusa te brojne hrvatske i međunarodne gostujuće izložbe. Konituniranim djelovanjem kroz 150 godina uspješno smo skrbili o kulturno-povijesnog baštini i povijesnom naslijeđu Grada i njegove okoline – naglasila je i prepustila riječ predsjedniku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marku Potrebici.

– Kada bih morao reći samo jednu riječ, bila bi to zahvalnost. Zahvalnost za 150 godina promicanja slave Dubrovačke Republike i našeg Grada, zahvalnost za ono što danas ravnateljica i zaposlenici rade i zahvalnost za ono što ćete, uvjeren sam, raditi u budućnosti. Ovo je najznačajnija kulturna ustanova GradaDubrovnika. O tome svjedoči i ovo mjesto koje vam je dato na upravljanje. Vi ste svjetionik dubrovačke povijesti i danas ambasadori Grada Dubrovnika. Zahvaljujući vama, svi oni posjetitelji koji imaju privilegiju posjetiti naš grad nose prekrasnu uspomenu. Ono što je obilježje vremena u kojem živimo, digitalizacija i brzina, nažalost i površnost, pred vas stavljaju nove izazove – izazove kako našu povijest i baštinu predstaviti generacijama koje nisu tako temeljite kao one koje su vas prije pohodile. Grad Dubrovnik kao osnivač ove ustanove uvijek će biti prvi prijatelj Dubrovačkih muzeja. Hvala svim djelatnicima koji su svoj radni vijek odradili u Dubrovačkim muzejima, onima koji su bili vizionari prije 150 godina i svim djelatnicima koji danas vrijedno i predano rade – istaknuo je Potrebica.

Kao zamjenica gradonačelnika, ali i izaslanica ministrice kulture, izložbu je otvorila Jelka Tepšić uputivši čestitke svim zaposlenicima i onima koji su kroz 150 godina dali svoj obol u stvaranju ove prekrasne priče. Zahvalila se na sjajnoj suradnji, pogotovo u vrijeme krize i dvije pandemijske godine.

– Dubrovački muzeji jedna su od tri najstarije ustanove u Hrvatskoj te jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija dubrovačka kulturna ustanova. Ovo je godina velikih obljetnica, 750 godina Dubrovačkog statuta, 150 godina Muzeja uz niz drugih jubileja. U Dubrovniku, gradu povijesnog naslijeđa, prebogatog kako umjetnošću tako i uopće kulturom, nije teško često obilježavati velike obljetnice. Drago mi je vidjeti i kako Dubrovački muzeji prate svjetske trendove te da će tako i nastaviti. Drago mi je zbog činjenice kako Arheološki muzej konačno dobiva prostor kakav zaslužuje – ovim zaključnim riječima zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i prigodno je otvorila izložbu ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’.

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej.

Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice. Izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno – pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i ‘iza scene’.

Na izložbi možete vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća.

Predstavlja se dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području. Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić potpisuje stručnu koncepciju izložbe.

Autori tekstova su kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković. Izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine.

Veliku obljetničku izložbu Dubrovačkih muzeja prate i novi prigodni suveniri na koje će tijekom otvorenja biti odobreni popusti od 20 posto.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist