Aktualno

IPAK OKREĆEMO U nedjelju spava(j)te dulje, počinje zimsko računanje vremena

Ovu nedjelju, 31. listopada, okrenite sat! U tri ujutro, vratite kazaljku jedan krug unazad, odnosno, spavajte dulje. Ove godine, sve članice EU moraju odlučiti žele li ljetno ili zimsko računanje vremen iako se o tome razglabalo još prošle godine.

Zanimljive povijesne crtice kažu kako je pomicanje sata svakoj državi oduvijek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, za razliku od ostatka svijeta.

Zimsko vrijeme zapravo je ono ‘točno’ jer je tijekom ovog razdoblja računanja sunce najviše na nebu u podne. Opće je prihvaćeno da je zimsko vrijeme točno, iako se zdravstveni problemi pri micanju vremena češće pojavljuju pri promjeni na zimsko računanje vremena. Ne bi bilo iznenađujuće da se Hrvatska odluči na ljetno računanje vremena s obzirom na orjentiranost turizmu.

Pročitajte još

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Provjerite tko je u utorak i srijedu bez struje

Dulist

JAVLJAJU VATROGASCI Uklonjen odron na cesti poviše Šumeta

Dulist

FOTO/VIDEO Da vi niste hrabri bili, ne bi mi trobojnicu vili…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija