AktualnoUrednički izbor

BAJKERI SE OPRAŠTAJU OD OMILJENOG SVEĆENIKA Napustio nas je don Stjepan Kordić

BAJKERI SE OPRAŠTAJU OD OMILJENOG SVEĆENIKA Napustio nas je don Stjepan Kordić

Tužna vijest stiže iz Konavala. Napustio nas je don Stjepan Kordić, dugogodišnji prijatelj i počasni član Moto kluba Dvije Rote, objavili su iz kluba s velikom žalošću.

-Ne treba posebno isticati koliko je don Stjepan značio klubu, ali i klub njemu. Uvijek nas je radovalo kada bi baš on vodio naš tradicionalni blagoslov motora. Posljednji takav bio je u lipnju ove godine. Prijatelju neka ti je laka hrvatska zemlja i ravne nebeske ceste. Do ponovnog susreta tamo gore – tvoji prijatelji MK Dvije Rote – napisali su iz Moto kluba.

O smrti don Stjepana Kordića oglasili su se i iz Dubrovačke biskupije. Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije don Stjepan (Stipe) Kordić preminuo je u petak, 29. listopada u Dubrovniku u 82. godini života i 57. godini svećenstva. Pokop će biti u četvrtak, 4. studenog u 15 sati u Grljevićima u Hercegovini.

Stjepan Kordić je rođen 1. svibnja 1940. u Grljevićima u Hercegovini od oca Ante i majke Matije Sopta. Pučku školu polazio je na Širokom Brijegu (nekoć Lištici), a gimnaziju u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru i Pazinu, a za svećenika je zaređen u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.

Pastoralno djelovanje mladi svećenik Kordić je započeo u župi Stravča u kolovozu 1965. godine. Nakon godinu i dva mjeseca preuzeo je župu Čara na otoku Korčuli gdje je ostao četiri godine. Od listopada 1970. bio je župnik župe Donja Vrućica (s Dubom), gdje od prosinca 1974. vršio i službu dekana Pelješkog dekanata. Nakon umirovljenja tadašnjeg župnika u Trpnju don Stipe je u kolovozu 1976. godine preuzeo brigu za župu Trpanj, brinući se i dalje za župu Donja Vrućica.

Nakon Domovinskog rata i oslobođenja Konavala od srpsko-crnogorske okupacije u listopadu 1992. godine don Stipe se s Pelješca vratio u Konavle gdje je postao župnik u opustošenoj župi Čilipi. Uz pomoć vjernika obnovio je crkvu sv. Nikole i ponovno izgradio župnu kuću, koju je okupacijska vojska bila spalila i uništila do temelja. Nakon sedam godina službe u Čilipima don Stipe je otišao iz ove župe i 1999. godine preuzeo brigu za župu Svetog Spasa (danas župa Presvetog Spasitelja) u Mokošici. Tu se pastoralno skrbio i za Termoterapiju, podružnicu Doma umirovljenika Dubrovnik. Godine 2015. proslavio je zlatni svećenički jubilej i nakon toga otišao u mirovinu koju je provodio u Svećeničkom domu u Dubrovniku. U mirovini je pomagao kolegama svećenicima, koliko je mogao, mijenjajući ih po župama kad im je to bilo potrebno.

Bio je zaljubljenik u motore, pa je rado blagoslivljao druge motoriste i njihove motore kako bi sigurno vozili i sretno stizali na odredišta.

Foto: Facebook/MK Dvije Rote

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist