Hrvatska

Inspektori u akciji, ‘na meti’ jaja, luk, rotkvica, šunka, janjetina, boje za jaja…

Državni inspektorat najavio je akciju ‘Ususret Uskrsu’ u kojoj će veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori vršiti pojačani nadzor klaonica, mesnica, farmi, trgovačkih lanaca…

Naime, Državni inspektorat i ove godine, u tjednima prije Uskrsa, provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.

U sklopu akcije ‘Ususret Uskrsu’ u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Tako, primjerice poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).

S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata u nadolazećem tjednu, posebni naglasak stavit će na kontrolu prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi i sl. ). Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Akcija ‘Ususret Uskrsu’ koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna.

Pročitajte još

UPOZORENJE DHMZ-A Kraj ožujka obilježit će izražena promjena vremena

Dulist

Filipović: Od idućeg tjedna osjetno pojeftinjenje dizela

Dulist

Počinje isplata doplatka za djecu za veljaču 2023.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija