Grad

[IN MEMORIAM] Posljednji pozdrav gosparu, profesoru Tomu Kuljišu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noćas je u Domu za starije u Velikoj Gorici u 93. godini preminuo dubrovački profesor i pisac Tomislav Tomo Kuljiš. Sprovod će se održati na Visu, odakle je gospar Tomo, iako rođen u Dubrovniku, porijeklom.

Legendardni dubrovački profesor jedan je od najzanimljivijih likova recentne dubrovačke povijesti, ‘hodajuća enciklopedija’. Bio je ‘protagonist’ i čest ‘izvor podataka’ brojnih kolumni Dulista Ulicama moga Grada’ Borisa Njavra, odakle donosimo i crticu iz života ovog dubrovačkog gospara.

Na vrhu Žudioske, ‘gore na kraju Geta, na samom kraju, ili na samom početku Geta, kad se u tu ulicu uđe s Pelina’ kako on sam to voli naglasiti, rodio se 1930. gospar Tomislav Kuljiš, jedan od najzanimljivijih likova novije dubrovačke povijesti. Znani dugogodišnji profesor dubrovačkih srednjih škola, ponajviše Gimnazije, gdje je predavao hrvatski jezik i književnost,povijest umjetnosti i zadnjih godina filmsku umjetnost.

Omiljeni profesor, magistar – onaj staroga kova – povijesti umjetnosti, ‘šetajuća enciklopedija’ kako ga vole zvati oni koji su ga znali, vrhunski jezikoslovac i poznavatelj književnosti i umjetnosti, posebno svega vezanog za svoj rodni Dubrovnik, dugi niz godina član Matice hrvatske, do njenog ukidanja 1971., pa iznova, kad je obnovljena 1990. godine. Autor na žalost nas čitatelja samo četiri knjige; „Jezik naš hrvatski ovdje i sada“ o našem jeziku, roman „Vila klicati neće“ o Domovinskom ratu u Dubrovniku, stručno – povijesno djelo „Mleci na Lapadu“, te zbirka priča „Vjetar ide za suncem“.

Dva prijatelja Toma - Tomo Kuljiš i Tomo Šuljak
Dva prijatelja Toma – Tomo Kuljiš i Tomo Šuljak

Zadnjih godina njegove nove priče objavio je Literat, časopis Društva dubrovačkih pisaca kojem je i on među osnivačima. Gospar Tomo je u Žudioskoj živio samo devet godina, 1939. s obitelji preselio je u Gruž i postao fetivi „Žaningru“, te će priznati kako se malo tog prisjeća iz djetinjstva. „Nisam baš puno ni izlazio vanka!“ 

Redakcija DuLista upućuje iskrenu sućut obitelji profesora Toma Kuljiša.

Pročitajte još

Dio gradilišta Lapadske obale i sutra zatvoren za sav promet i pješake

Dulist

Dio gradilišta Lapadske obale zatvara se zbog ugradnje betonskih elemenata

Dulist

SAFU: Ne postoji sumnja na nepravilnosti u Libertasu, dogodila se ljudska pogreška

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija