Hrvatska

Imate devizni račun u eurima? Evo što se sve mijenja početkom 2023. godine

Mnogo je stvari koje će se promijeniti s uvođenjem eura, o mnogima treba i brinuti. Konverzija računa i štednje građana u bankama nije jedna od njih, barem ako je suditi po odgovorima banaka na upite N1. Gotovo jednoglasno, na naš upit odgovaraju kako će konverzija na kunskim i žiro računima biti provedena automatski, po fiksnom tečaju i bez troškova za klijente. Svi kunski računi tako će postati računi u eurima, naglašavaju iz Poslovnog.

– Klijenti banaka neće trebati zatvarati postojeće kunske račune i otvarati račune u euru jer će postojeći računi u kuni na dan uvođenja eura postati računi u euru –  kažu iz Hrvatske narodne banke. S deviznim računima situacija je nešto drugačija, ali i to će se, tvrde iz Hrvatske udruge banaka, riješiti bez problema. Jedina promjena bit će to što se devizni račun u euru više neće smatrati deviznim računom, nego tekućim računom u domaćoj valuti (s obzirom na to da će euro postati službena valuta u RH).

– Takav račun moći će se koristiti za transakcije u euru s fizičkim i pravnim osobama u zemlji i inozemstvu. Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj propisano je da ako prije dana uvođenja eura klijent u istoj banci ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan od tih računa i prenijeti sredstva evidentirana na tom računu na drugi račun u istoj banci – kažu za N1 iz HNB-a, a iz Hrvatske udruge banaka, prenosi Poslovni, ističu kako klijenti koji u istoj banci, osim kunskog računa imaju otvoren i devizni račun sa sredstvima u euru, imaju pravo u roku od 60 dana od uvođenja eura bez naknade zatvoriti jedan od postojećih računa i prenijeti sredstva na račun po izboru u istoj banci. Postojeći IBAN broj računa se pri tome neće mijenjati, kao niti kartice izdane za račune na kojima je došlo do konverzije.

 

Pročitajte još

[ZABILJEŽEN RAST] Krajem srpnja gotovo 110 tisuća nezaposlenih osoba

Dulist

Razmišljate li o zamjeni kuna u eure? Evo koji je ‘najbezbolniji’ način

Dulist

[POTVRĐENO IZ VLADE] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija