Aktualno

IGOR LEGAZ REAGIRA Drskost je izrađivača nacrta zakona kategorizirati neke plaže kao ‘hotelske’!

U tijeku je Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao mnogo bure među građanima, ali i brojnim udrugama koje se bave zaštitom prirode i javnog dobra.

Većina udruga i građana smatra kako je zakon traljav, te ‘podmukao’ u serviranju nelogičnosti po štetu građana. Jedna od tih udruga je ona Igora Legaza, a sam Legaz poslao nam je primjedbe na nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odnosno dostavio predmetne ‘amandmane’ u sklopu ‘e-savjetovanja’.

– Budući da su primjedbe vrlo jasno napisane, nije bilo potrebe da obrazlažemo svaku primjedbu pojedinačno, osobito tamo gdje se pojedine zakonske odredbe preciziraju (kako bi ‘rupa u zakonu’ bilo što manje). Općenito govoreći, moramo istaknuti ogromnu drskost izrađivača nacrta prijedloga zakona, kada je neke plaže išao kategorizirati kao ‘hotelske’. Takve ideje valja suzbiti u samom začetku – ističe Legaz. Poglavlje o ‘založnom pravu’, ističe Legaz, ‘na koncesiji je suprotno odredbi iz st. (1 ) čl. 4. Zakona, dok je potkoncesija oblik mešetarenja pomorskim dobrom.’

– Jako važna je mogućnost podnošenja kolektivne tužbe, koju izrađivač prijedloga zakona nije imao u vidu. Uglavnom, primjedbe su usmjerene na osnaženje prava građana u ostvarenju prava na stalno, nesmetano, neograničeno i nenaplatno korištenje morskom obalom zaključuje. U vezanim dokumentima pročitajte primjedbe koje udruga donosi.

Igor Legaz_Primjedbe_Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru

Pročitajte još

UDRUGA RINA MAŠERA Ove godine proslavili 65. godišnjicu rada, pokrenuli i važnu akciju

Karmen Maškarić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog otežavajućih okolnosti danas su neke ulice bez vode, provjerite je li i vaša!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija