AktualnoHrvatska

HZZO ODLUČIO Novi lijekovi na osnovnim i dopunskim listama

HZZO ODLUČIO Novi lijekovi na osnovnim i dopunskim listama

U redovnoj proceduri na osnovnu i dopunsku listu lijekova stavljaju se novi lijekovi, odlučilo je Upravno vijeće HZZO-a.

Na osnovnu listu lijekova biti će uvršteno šest novih lijekova: glekaprevir + pibrentasvir za liječenje kroničnog hepatitisa C, emtricitabin + tenofovir alafenamid za liječenje HIV-infekcija, anagrelid za liječenje esencijalne trombocitemije, tofacitinib i baricitinib za liječenje reumatoidnog artritisa te deksmedetomidin za sedaciju bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Na dopunsku listu lijekova biti će uvršten jedan novi lijek, takrolimus hidrat za liječenje atopijskog dermatitisa.

Dodatno, na važeće liste lijekova stavljaju se nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na osnovnu listu lijekova 22 lijeka u 50 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 4 lijeka u 6 pakiranja).

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koje osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na sjednici Upravnog vijeća također su usvojene odluka o početku provođenja javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova te odluka o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

Pročitajte još

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist