Grad

HUBOL U DUBROVNIKU “Zovu nas bundžijama, a nudimo rješenja!”

HUBOL U DUBROVNIKU "Zovu nas bundžijama, a nudimo rješenja!"

Danas je u Općoj bolnici Dubrovnik održana osnivačka tribina Hrvatske udruge bolničkih liječnika – HUBOL za grad Dubrovnik.

Koordinator HUBOL-a za Dubrovnik dr. Dragutin Petković, koji je vodio tribinu, najprije je istaknuo kako udruga ima podršku i strukovnih udruga i samog sanacijskog upravitelja bolnice Jerka Ferri Certića.

Predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža je u svom izlaganju istaknuo kako se aktualna zdravstvena administracija ne snalazi, a komora i sindikat se ne mogu nametnuti kao važni akteri.

– Zato smo osjetili potrebu da se samoorganiziramo i djelujemo kao poticaj. Nezadovoljstvo liječnika ne svodi se tek na visinu primanja, već i u brojnim drugim čimbenicima – rekao je Goluža.

– Ne smiju se amateri gurati u našu struku. Spremni smo na podcjenjivanje, ali ne i omalovažavanje. Vodila se na liječnike haranga, naša plaća se prikazivala u bruto iznosima. Ovo je vrijeme nejasnih reformi. Ono što želimo je kompetentnost, transparentnost, racionalnost i odgovornost. Zovu nas i bundžijama i revolucionarima, ali mi nudimo rješenja. Moramo shvatiti kako je pitanje zdravlja nadpolitičko pitanje! – istaknuo je Goluža.

– Iza nas ne stoji nitko osim naših članova, kojih smo u devet mjeseci skupili sedamsto. Naš zdravstveni sustav je financijski neodrživ, a strah nas je i za perspektivu, jer nam liječnici odlaze u inozemstvo – dodao je Goluža.

Član Izvršnog odbora HUBOL-a dr. Miroslav Dubovečak govorio je o ciljevima i strukturi udruge. Istaknuo je pritom kako je dosad Hrvatsku napustio 91 liječnik, po specijalizaciji najčešće internisti, ginekolozi i anesteziolozi, s prosječno 41 godina starosti.

Dopredsjednik HUBOL-a dr. Pavo Kostopeč istaknuo je važnost društvenog angažmana liječnika kao intelektualaca. Kazao je kako su, po provedenoj anketi, pacijenti pokazali da prepoznaju probleme liječnika i zdravstva.

– Nikome nije stalo više do liječnika od pacijenata, kao ni do pacijenata od liječnika. To je posebna veza. Ono što nudimo su vjerodostojnost, dokazana snaga i vjera – rekao je Kostopeč.

Pročitajte još

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist