Grad

HSU POKREĆE IZGRADNJU LIFTOVA ‘Ovo nije problem samo starijim stanarima’

HSU POKREĆE IZGRADNJU LIFTOVA 'Ovo nije problem samo starijim stanarima'

Predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti održala je ovog petka konferenciju za medije na temu ‘Ugradnja dizala u zgradama’ u prostorima stranke.

Gradonačelnik Mato Franković pristao je na sufinanciranje većine preostalih sredstava, od kojih bi glavninu u iznosu od 85 posto financirali europski fondovi, potvrdila je Muratti.

– Pri početku projekta gradonačelnik Franković ga je podržao. Rekao je da će odobriti sufinanciranje preostalih 15 posto i da će kod sastavljanja proračuna za 2019. godinu o tome voditi računa i predvidjeti inicijalna sredstva koja će ovisiti o broju zahtjeva – rekla je Muratti, pojašnjavajući kako će stanari snositi vrlo mali dio troškova.

Cilj konferencije bio je podizanje svijesti na pokretanje projekta ugradnje dizala u odgovarajuće zgrade, a prisustvovali su i dopredsjednica gradske organizacije stranke Lucija Šalja, dopredsjednik Miljenko Lučin i tajnica stranke Maja Marčinko.

– U akciju izgradnje liftova u zgradama koje za to ispunjavaju osnovne preduvjete, dakle zgrade s prizemljem i 3 dodatna kata, krenula je Hrvatska stranka umirovljenika diljem Hrvatske. Radi se većinom o starijim zgradama i samim time starijim stanovnicima. Osim za starije osobe nedostatak liftova je problem i za obitelji s mlađom djecom, invalidne osobe i općenito osobe slabije pokretljivosti – izjavila je Muratti.

Prikupljanja potpisa potpore i utvrđivanja stanja na terenu trajat će mjesec dana, a procjene cijena ugradnje pojedinačnih liftova iznose 350 tisuća kuna, osim u iznimnim slučajevima.

– Imamo i dobru suradnju sa Domoupravom Dubrovnik, a direktor Končić izišao u susret i dat će nam kontakte predstavnika stanara kako bismo ih mogli kontaktirati i kako bi nam oni u svojim zgradama pomogli u prikupljanju potpisa potpore. U prostorima stranke ćemo dežurati svaki ponedjeljak, utorak i srijedu od do 12 sati, a organizirat ćemo se i na terenu. Svatko će imati mogućnost izjasniti se – kazala je Muratti o trenutnoj podršci.

Osim stambenih zgrada, potencijalni korisnici projekta su i zgrade gradske uprave, uključujući zgradu gdje se nalaze i prostori stranke.

– Domouprava će nam dati popis zgrada kao što je ova gdje već postoje liftovi koji ne funkcioniraju. Prednost će imati zgrade s više katova, ali i zgrade s dostupnim prostorima za izgradnju ili liftovima koji trenutno nisu u funkciji – pojasnila je.

Osim novog projekta, Muratti je govorila i o stavu Hrvatske stranke umirovljenika po pitanju najavljenih reformi mirovinskog sustava.

– Protivimo se povećanju staža na 67 godina života što je i prijedlog Vlade jer je dokazano da prosječni životni niži u Hrvatskoj nego u ostatku Europske unije, što znači da smo daleko od takvih standarda življenja. Osim toga treba riješiti i pitanje penalizacije, jer su predložene mjere neprihvatljive. Mislimo da je radni staž od 41 godine dovoljan za punu mirovinu. Inzistiramo i na obiteljskim mirovinama u slučaju smrti jednog bračnog druga. Još jedan problem su i minimalne mirovine. Službeni podaci nisu točni jer mi nemamo navedeni broj osiguranika s minimalnim mirovinama, uglavnom jer se ljudi koji primaju dio mirovine iz inozemstva, čega je jako puno u pograničnim dijelovima – zaključila je Muratti.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović