Aktualno

HRVATSKO STABLO GODINE: Započele nominacije za izbor posebno značajnog stabla

HRVATSKO STABLO GODINE: Započele nominacije za izbor posebno značajnog stabla

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the Year) u ime Republike Hrvatske, otvara nominacije za natjecanje Hrvatsko stablo 2023. godine. Natjecanje će se održati u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom. Pobjednik nacionalnog natjecanja predstavljat će Republiku Hrvatsku u natjecanju za izbor Europskog stabla 2024. godine.

Nominacijski proces za izbor Hrvatskog stabla 2023. godine započeo je 10. svibnja 2023. Nominacije kandidata zaprimat će se putem elektroničke pošte sve do 31. srpnja 2023. Prijave se dostavljaju na e-mail adresu: vmatokovic@zastita-prirode-dnz.hr.

Nakon završetka nominacija, u razdoblju od 1. do 31. kolovoza 2023., stručni žiri odabrat će finaliste koji udovoljavaju propisanim uvjetima natjecanja. Odabrani kandidati pristupit će javnom glasovanju koje će trajati od 1. do 30. rujna 2023., a u razdoblju od 23. rujna 2023. do datuma proglašenja pobjednika, rezultati natjecanja bit će nevidljivi. Proglašenje pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine održat će se tijekom listopada 2023.

Osnovni cilj ovog natjecanja je istaknuti značenje starih stabla u životima ljudi koja zaslužuju našu brigu i njegu, kako bi se očuvala za buduće generacije. U središtu priče o stablima, koja je temelj ovog natjecanja, nisu samo ljepota stabala, njihova veličina ili starost, nego i njihova priča o povezanosti s ljudima tijekom prošlosti i zajedničkom suživotu. Promocijom priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalnih zajednica nastoji se podići svijest o važnosti i značenju stabala kao izrazito vrijednog sastavnog dijela bioraznolikosti, za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Prilikom prijave za natjecanje Hrvatsko stablo 2023. godine, uz reprezentativne fotografije stabla, potrebno je dostaviti priču o istome koja može uključiti mitove, legende, uvjerenja, povijesne podatke ili lokalno svjedočenje o stablu. Prilikom prijave, sudionici trebaju objasniti zašto nominirano stablo ima posebno značenje za sebe ili lokalnu zajednicu općenito.

Sve dodatne informacije o tijeku i načinu održavanja natjecanja dostupne su OVDJE.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad