Aktualno

‘HRVATSKA STVARA’ ‘Želimo pokazati kako se u našoj državi može uspjeti’

'HRVATSKA STVARA' 'Želimo pokazati kako se u našoj državi može uspjeti'

Projekt ‘Hrvatska stvara’ tvrtke STEMI i udruge Programerko i Code Club Hrvatska predstavljen je Dubrovčanima u ponedjeljak popodne na sveučilišnom Kampusu.

-Obilazimo cijelu Hrvatsku, okupljamo mlade po županijama te im ispričamo priču kako pokrenuti tehnološku tvrtku. Želimo ih motivirati da postanu stvaraoci. Želimo pokrenuti i klubove u kojima će se školarci moći družiti i raditi na svojim projektima. Ideja je da sve djeci bude besplatno, da se ne radi nikakva socioekonomska diskriminacija. Svatko tko želi probati, ima mogućnost to učiniti u svojoj lokalnoj sredini. Dosad se tražilo mjesto više na prezentacijama – rekao je tom prilikom Marin Trošelj iz STEMI-ja.

-Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnog kodiranja za djecu od 7 do 13 godina. Naša je uloga proširiti projekt na Hrvatsku kako bismo svakom djetetu omogućili da uči i napreduje kao njegovi vršnjaci u svijetu – istaknula je Ana Nikolić iz udruge Programerko i Code Cluba Hrvatska.

-Ovo je formalni početak projekta koji je zaživio već duže vrijeme u našem gradu. Gradske škole spremno dočekuju ovaj projekt, a već od iduće jeseni sve će škole biti e-škole – rekao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Đivo Brčić.

-Mi smo u Ujedinjenom Kraljevstvu imali ideju da djeci stvorimo mogućnost kodiranja, a to smo nazvali Code Club, kojeg vode volonteri. Kad smo vidjeli da to dobro djeluje, onda smo to htjeli podijeliti s našim prijateljima, među njima i s Hrvatskom. Zato smo doveli projekt u Hrvatsku, a uzbudljivo je kako se širi čitavom zemljom. Mladi Hrvati imaju pravi talent za informacijske tehnologije i programiranje i po tome su u velikoj prednosti pred drugima u svijetu. Sve velike tvrtke, od Microsofta do facebooka i Google, su pune Hrvata. Hrvati stvarno ovo znaju dobro činiti pa im želimo pomoći da svoje znanje ulože u svojoj državi, stvarajući nove tvrtke u Hrvatskoj – izjavio je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Dalgleish.

Nakon predstavljanja projekta uslijedila je pokazna radionica s učenicima dubrovačkih i županijskih osnovnih škola s njihovim mentorima.

Partneri na projektu su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Netokracija, a provodi se uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva. U Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji projekt se provodi u suradnji sa zajednicama tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te s Informatičkim klubom Futura.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist