Zanimljivosti

Hrvatska napredovala na ljestvici konkurentnosti

Hrvatska

Nacionalno vijeće za konkurentnost u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom objavilo je najnovije rezultate Izvješća o globalnoj konkurentnosti, koje se može shvatiti kao ocjena uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Tako se, prema ovogodišnjoj ljestvici, Hrvatska našla na 75. mjestu ljestvice 148 država, što je za šest mjesta više od prošle godine. U Izvješću se ističe kako je nakon četiri godine stagnacije, što se tiče konkurentnosti, u Hrvatskoj došlo do značajnog poboljšanja.

Podsjetimo, Hrvatska se na prošlogodišnjoj ljestvici među 144 države našla na 81. mjestu s ocjenom 4.04, dok je ove godine ocjena poboljšana na 4.13 (raspon ocjena kreće se od 1 za najmanju konkurentnost do 7 za najveću).

Na vrhu liste i ove je godine kao i lani Švicarska (ocjena 5.67), a slijede je Singapur, Finska i Njemačka. Amerikanci su zauzeli peto mjesto, dok su se u prvih 10 još našli Švedska, Hong Kong, Nizozemska, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dno ljestvice drže afričke zemlje Čad, Gvoneja i Burundi.

Ispred Hrvatske našli su se tako zemlje poput Bocvane i Ruande, a vrijedi dodati i kako su se ispred nas, smjestili i Crna Gora (67. – skok za pet mjesta) te Makedonija (73. – skok za sedam mjesta). Srbija je najnekonkrentnija europska zemlja na 101. mjestu, dok je najnekonkurentnija država članica EU Grčka na 91. mjestu.

Rezultati izvješća temelje se na javno dostupnim statističkim pokazateljima, kao i na perceptivnim podacima dobivenim kroz istraživanje mišljenja rukovoditelja tvrtki. Izvješće je važno jer ga vrlo relevantnim drže vodeće financijske institucije i investitori.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist