Aktualno

Hrvatska na trećem mjestu po broju izdanih građevinskih dozvola

Hrvatska na trećem mjestu po broju izdanih građevinskih dozvola

Hrvatska među devet zemalja Europe koje su u 2022. zabilježile rast broja građevinskih dozvola.

Našavši se na trećem mjestu po rastu broja izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini, Hrvatska je među devet zemalja Europe koje su u 2022. zabilježile rast u ovom segmentu i iskaču od prosjeka EU. Naime, nakon povećanja izdanih građevinskih dozvola od prosječnih 15 posto u 2021. godini na krilima optimizma sa slabljenjem pandemije covida, lani je aktivnost na razini EU pala u prosjeku za pet posto, pokazuju podaci Eurostata.

Samo u segmentu stanogradnje dozvole su u EU pale za 4% (-79.100 stanova), nakon povećanja od 16 posto u 2021. godini. U Eurostatu napominju kako je 2021. godina imala izniman rast, kojim je nadoknađena pauza u investiranju za vrijeme
pandemije.

Naime, između 2015. i 2019. broj dozvola rastao je u prosjeku za gotovo šest posto godišnje, tako da su gubici iz 2020. godine nadoknađeni porastom u 2021. Iznad prosjeka predpandemijskog perioda je i 2022. godina, iako slabija od godine ranije – unatoč smanjenju oba pokazatelja, broj dozvola zapravo i dalje je visok. A u usporedbi sa 2021. godinom, lani su građevinske dozvole porasle u devet zemalja EU. Prva je Malta s porastom broja dozvola za 29 posto, slijedi Španjolska sa 28 posto, te Hrvatska sa 21 posto.

Iznad prosjeka su i Slovenija (+17%), Bugarska (+12%), Italija (+8%), Mađarska (+7%), Portugal (+3%) i Francuska (+2%). U ostalim članicama EU smanjenje broja građevinskih dozvola variralo je između -28% u Luksemburgu i -1% u Rumunjskoj. U konzultantskoj kući Colliers ističu da pad građevinske aktivnosti temeljem izdanih dozvola na razini Europe u 2022. ne čudi, poslovni.hr. 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist