Aktualno

[FOTO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Nakon svečanog euharistijskog slavlja koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup mons. Roko Glasnović, ovog četvrtka navečer mnoštvo vjernika uputilo se u svečanu Tijelovsku procesiju ulicama povijesne jezgre. Ulicama Grada prošla je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom i uz pjevanje euharistijskih pjesama. Mise i procesije na Tijelovo održale su se i u drugim župama i crkvama diljem biskupije.

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi uvijek u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva, a svake pojedine godine najjednostavnije je izračunati da je to uvijek deveti četvrtak iza Uskrsa. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima. Sam blagdan Tijelovo pojavio se početkom trinaestog stoljeća kada je augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Puni je mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavila Euharistija.
Blagdan je uveden kao Blagdan Euharistije (tijela i krvi Isusove). Prema katoličkoj teologiji, za vrijeme mise Isus Krist prinosi žrtvu i pri tome se služi osobom svećenika. Svećenik, pokazujući okupljenim vjernicima hostiju i kalež s misnim vinom, umjesto Isusa izgovara riječi: ‘Ovo je moje tijelo’ i ‘Ovo je moja krv’.

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist