Hrvatska

Hrvatska je u plusu 52,28 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun EU

Hrvatska je u plusu 52,28 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun EU

Na razini Operativnog programa Konkurentnost i kohezija je dosad ovjereno 3,54 milijarde eura, odnosno 26,9 milijarde kuna što je 87 posto ciljne vrijednosti za 2022. godinu. Prema Europskoj komisiji poslane su nove izjave o izdacima u iznosu od 251,8 milijuna eura, a radi se o sredstvima koja su prethodno isplaćena korisnicima za realizirane projekte.

Ovaj iznos obuhvaća dvije Izjave o izdacima koje obuhvaćaju izdatke iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 68,5 milijuna eura i Kohezijskog fonda u iznosu od 183,3 milijuna eura (sveukupno 251,8 milijuna eura). Po uplati sredstva iz Europskog proračuna bit će uplaćena u proračun Republike Hrvatske.

U razdoblju od 2013. godine do 14. srpnja 2022. Hrvatska je u plusu 52,28 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije.

Kada se dosad ovjerenom iznosu doda iznos navedenih Izjava o izdacima, ukupno ovjerena sredstva iznose 3,8 milijardi eura što je 93 posto zadanog cilja za 2022. godinu. Tijekom jeseni u planu je slanje još minimalno 270 milijuna eura (oko 2 milijarde kuna) čime će se ispuniti 100% cilja u ovoj godini.

Ministarstvo u suradnji s posredničkim tijelima nastavlja raditi na verificiranju i ovjeravanju troškova koje su prijavili krajnji korisnici kako bi se povećala iskorištenost sredstava na razini svih Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pročitajte još

HZZO odbio staviti na listu lijek za ‘djecu leptire’

Dulist

Hrvatskim poštarima 1200 eura nagrade ako ostanu raditi do kraja godine

Dulist.hr

Beroš: Hrvatska će za mjesec dana imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu

Dulist