Zanimljivosti

“Hrvati pričaju na srpskom”

"Hrvati pričaju na srpskom"

Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, piše srpski portal Vesti online.

U tekstu pod naslovom “Dokazano: Hrvati pričaju na srpskom” Buha daje objašnjenje te tvrdnje.

– Treba polaziti od tri neosporne znanstvene činjenice u filološkoj znanosti, a to su da je srpski jezik službeni i književni jezik u Hrvatskoj, zatim da je kolonijalna Austrougarska izbacila hrvatski jezik iz službene i književne uporabe u 19. stoljeću, proglašavajući ga neznanstveno kajkavskim dijalektom, i da srpski jezik ima dva dijalekta – štokavski i čakavski. O tome je Ruska akademija nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu objavila znanstveni rad akademika Aleksandra Belića 1905. u kojem je istaknuo kako je polemika s hrvatskom stranom bez ova tri znanstvena polazišta izlišna i neznanstvena – objašnjava Buha.

Vesti online također ironično dodaju kako 'stanovnici Vukovara, koji se iz petnih žila trude zabraniti službenu uporabu srpskog jezika i pisma u tom gradu, sigurno nisu čuli da je još u 19. stoljeću kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene uporabe'.

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist