Aktualno

Udruga Sigurnost u prometu: Državna cesta D-8 iznimno je opasna, evo što treba napraviti

Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu, nakon prometne nesreće na državnoj cesti D-8 u kojoj je smrtno stradao 46-godišnji vozač motocikla, na društvenim mrežama upozorio je na problem na cestama te apelirao na nadležne:
Nažalost dogodila se još jedna tragedija na našim cestama, tragedija u kojoj je izgubljen mladi život. Državna cesta D-8 još jednom je potvrdila svoj naziv, naziv „ceste smrti“. Još prije dvije godine smo pisali o prometnim nesrećama u kojim stradavaju vozači mopeda i motocikala.
Izlijetanje motociklista s ceste je iznimno opasno jer je njihova zaštita minimalna. U ovoj prometnoj nesreći i mnogim drugima u prošlosti postojeće zaštitne ograde uz cestu UBIJAJU jer nisu rađene s idejom da treba zaštiti i motocikliste. Naime, ograde su nerijetko toliko visoke da se ispod njih može zaglaviti ljudsko tijelo, a prilikom izlijetanja i pada s motocikla, pri velikoj brzini, udarac u takvu ogradu može biti koban, odnosno može oštetiti vitalne organe te često postaje giljotina, a ne zaštita.
Zbog toga molimo nadležne da žurno započnu sa ugradnjom posebnih barijera uz cestu, koje će popuniti prostor do ceste i efikasnije zaustaviti motocikliste u slučaju pada. Ne mora se raditi o cijeloj dužini državne ceste D 8, ali da se ugradnja istih žurno započne na postojeće ograde u zavojima čiji je radijus manji od 240 metara, a posebice na dionicama cesta na kojima je u prethodnih 5 godina došlo do najmanje 3 nesreća sa smrtnim slučajevima ili teškim ozljedama motociklista.
Isto tako apeliramo da se na određenim dionicama državne ceste započne sa ugradnjom novih zaštitnih ograda jer su ove postojeće starije od dva desetljeća i ne mogu zadržati vozilo na cesti pri izlijetanju. Naime, nove generacije vozila su kudikamo teže od onih kada su te ograde postavljene. Veliki problem predstavlja i hortikultura ( stabla, spomenici…) uz cestu. Iste bi trebalo izbjegavati saditi i postavljati u zavojima te sukladno analizama i uklanjati. Naime, pri izlijetanju vozila i udara vozila u takve objekte pokraj ceste dolazi do smrtnih slučajeva. Zadnji poznati slučaj na našem području se dogodio na Korčuli prije godinu dana kada je stradalo troje mladih ljudi – napisao je Pavela.
Foto: Udruga Sigurnost u prometu/FB

Pročitajte još

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist

PROVJERITE POLICE Još jedna morska sol povučena s tržišta

Dulist

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist