DuList IN

HPD SNIJEŽNICA Pripreme za Elbrus, najviši europski vrh

HPD SNIJEŽNICA Pripreme za Elbrus, najviši europski vrh

Nakon što su se cijelu zimu pripremali i sudjelovali na mnogim međunarodnim zimskim usponima članovi visokogorskog odsjeka HPD Sniježnice proteklih su dana uspeli i Julijske alpe u Sloveniji.

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Tijekom prošle zime osim predavanja o visokogorstvu  odradili su čak 11 zimskih uspona, završili zimski alpinistički tečaj na Komovima, odradili alpinističke vježbe na Orjenu i Proletijama, uspeli Zubački kabao i Vučji zub na  Orjenu, Lupoglav i Zelenu glavu na Prenju,  Hajlu i Maglić gdje su se  temperature  spustile do čak -17 °C.  Treba napomenuti da su se svi ovi usponi, tečajevi i vježbe održavali u dosta okrutnim zimskim uvjetima.  Bez znanja određenih tehnika, kondicije i opreme ove visokogorske aktivnosti  bile bi nemoguće.

Naravno sve to je bila uvertira za skorašnji uspon na najviši vrh Europe, 5642 metara visoki vrh Elbrus.

Voditelj visokogorskog odsjeka HPD Sniježnice Lazar Badanjac Laky će sudjelovati u međunarodnoj ekspediciji i pokušati uspeti ovaj uvijek snijegom i ledom  pokriveni vrh, vrh iz čijih snijegova tj glečera topljenjem nastaju čak tri rijeke.  Ekspedicija za koju se pripremao nekoliko mjeseci trajati će 13 dana (od 08. do 21.07.2015.).  Naš Laky je član HPD Sniježnice već nekoliko godina, član je i HGSS-a. Uspješno  je uspeo planinu  Aconcagvu (6962 m) u Južnoj Americi,  Mount Kilimanjaro (5895 m) u Africi, Grossglockner (3798  m) najveći vrh Austrije, Olymp (2918 m) u Grčkoj, bio je i na Mont Blanc-u (4810 m) te na Matterhornu (4478 m) i Dolomitima (3343 m). Planine poput Dinare, Velebita, Biokova, Durmitora, Maglića, Prenja, Hajle, Triglava, Prokletija itd itd je uspeo i obišao i po nekoliko puta.  U spelološkoj ekspediciji spustio se i na dno najdublje jame u Hrvatskoj, Lukine jame na minus 1421 m pod zemljom. Sudjeluje i kao instruktor na raznim tečajevima koje organizira HPD Sniježnica kao i na projektima koji se bave promoviranjem planinarstva, zdravog života i ekologije. Kako izgledalju pripreme i razni usponi  može se vidjeti i u prigodnoj foto galeriji. Možda vas ove „hladne“ fotografije malo i osvježe tijekom današnjeg vručeg dana.

Vrh Elbrus na koji Laky uskoro odlazi je zapravo neaktivni vulkan smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj pokrajini Kabardsko – Balkarska, nekoliko kilometara od  granice sa Gruzijom.  Kavkaz je  inaće gorje koje tvori prirodnu granicu između Europe i Azije. Elbrus je jedna od najsmrtonosnijih planina na svijetu. Na Elbrusu je 2004. godine poginulo 48 penjača. Na zapadni vrh Elbrusa su se prvi put popeli 1874. godine F. C. Grove, F. Gardiner, H. Walker, P. Knubel i vodič A. Sottajev.  Na istočni vrh prvi se popeo H. Hahirov 1829. godine.  Uspon na Elbrus odvija se svake godine između lipnja i kolovoza kada to političke prilike u toj oblasti dopuste (česti su sukobi u tim krajevima). Vrh je poznat čak  i u grčkoj mitologiji kao mjesto gdje je Zeus okovao Prometeja, kojega je kasnije oslobodio Heraklo. Nadamo se da našeg Lakija neće nitko zarobiti ni okovati i da će nam se vratit pun dojmova, životopisnih fotografija i  ponekom zanimljivom pričom i suvenirom. Nema nas đe ne dođemo… pa i do granice sa Azijom ako treba!

Pogledajte i video!

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist