Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Osnovana stanica planinarskih vodiča

HPD SNIJEŽNICA Osnovana stanica planinarskih vodiča

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da sa početkom ožujka u Dubrovniku počinje s radom stanica planinarskih vodiča Dubrovnik (SPV D), kao ogranak vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza za ovo područje.

Stanica okuplja planinske vodiče iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije koji su dosada pripadali SPV Makarska. Kako je zadnjih godina rastao obim planinarskih aktivnosti, te time i broj školovanih vodiča, pojavila se potreba za osnivanjem dubrovačke stanice. Za pročelnika stanice izabran je Vlaho Kisić, član Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica, za dopročelnika Niko Stepović (Pd Planika Mljet); te za tajnicu Nika Drobnić (Hpd Sniježnica).

Vodičke stanice HPS-a se osnivaju kao rezultat potrebe za stručnim osposobljavanjem i usavršavanjem vodiča, te unaprijeđivanjem njihovog rada u planinarskim društvima i klubovima. Inače, organizirano planinarenje u Hrvatskoj započelo je osnivanjem HPD-a 1874. godine. Prvi organizirani izlet izveden je već godinu kasnije,1875. godine, i to na Oštrc i Plešivicu u Samoborskom gorju. Prvim planinarskim vodičem u Hrvatskoj smatra se lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja.

Također, ovom prilikom želimo podsjetiti na već tradicionalni uspon ‘100 žena na Sniježnici’ koji organizira Hpd Sniježnica povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Pozivamo sve zainteresirane žene i naravno muškarce, da nam se pridruže na tom tradicionalnom usponu i tako zajedno obilježimo i u prirodi provedemo taj dan. Okupljanje zainteresiranih je u mjestu Kuna Konavoska, u nedjelju 13. 3. 2016. do 9 sati. Nakon okupljanja uslijedit će grupni uspon do najvišeg vrha Dubrovačko-neretvanske županije. Bilo bi poželjno najaviti svoj dolazak zbog organizacije uspona. To možete učiniti preko: facebooka (Hpd Sniježnica Dubrovnik) ili preko e-maila: hpdsnijeznica@yahoo.com.

Naravno NE ZABORAVITE uzeti dovoljne količine vode kao i prikladnu obuću i odjeću. Uz vodiče novoosnovane Stanice vodiča sudionike će pratiti i pripadnici Gorske službe spašavanja kao i članovi Hpd Sniježnica.

Nika Drobnić
Tajnica Stanica planinarskih vodiča Dubrovnik
M:091 586 4077
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist