Aktualno

Hoće li ChatGPT zamijeniti brojne profesije te uzdrmati Googleovu tražilicu?

Hoće li ChatGPT zamijeniti brojne profesije te uzdrmati Googleovu tražilicu?

Prošlotjedno predstavljanje chatbota ChatGPT izazvalo je veliko uzbuđenje u tehnološkom svijetu i pokrenulo nagađanja da bi u roku od dvije godine ta umjetna inteligencija mogla zamijeniti brojne profesije te uzdrmati ili zamijeniti Googleovu tražilicu.

Tako barem najavljuju brojni stručnjaci, među kojima i Paul Buchheit, programer koji je zaslužan za razvoj Gmaila, odnosno prototipa programa Google AdSense. “Google od potpunog poremećaja možda dijeli samo godina ili dvije. AI će eliminirati stranicu s rezultatima tražilice na kojoj Google zarađuje većinu svog novca”, objavio je na Twitteru Buchheit, prenosi Index.

-Čak i ako nadoknadi AI, neće ga moći u potpunosti primijeniti bez uništavanja najvrjednijeg dijela svog poslovanja! – dodao je 45-godišnji američki računalni inženjer. Naime, Googleov poslovni model temelji se na zaradi od reklama koje se pojavljuju zajedno s rezultatima pretraživanja.

Tko je razvio ChatGPT?
ChatGPT je prototip AI chatbota koji je razvila kompanija OpenAI sa sjedištem u Kaliforniji. Kompaniju su u San Franciscu krajem 2015. osnovali Elon Musk, Sam Altman i drugi poduzetnici, koji su zajedno obećali uložiti milijardu američkih dolara. Musk je podnio ostavku na mjesto u upravnom odboru u veljači 2018., ali je ostao donator. Službeno objašnjenje bilo je da se ne slaže sa smjerom u kojem se AI razvija. Kasnije je mnogo puta upozoravao da bi AI mogao postati najveći neprijatelj čovječanstva te čak da bi mogao započeti III. svjetski rat.

U 2019. kompanija je od Microsofta primila investiciju od milijarde USD. Ista tvrtka razvila je i DALL-E, program za generiranje slika na temelju jednostavnih uputa, o čemu smo već podrobno pisali na Indexu (poveznica dolje).

hatGPT pokreće umjetna inteligencija, odnosno softver programiran za simulaciju ljudskog razgovora. Javnosti je predstavljen 30. studenog na web stranici OpenAI-ja, a trenutno, dok je još u fazi istraživanja, korisnici se mogu prijaviti i besplatno ga testirati (na ovoj poveznici).

Koristi jezičnu tehnologiju GPT-3.5 – veliki model umjetne inteligencije koji je obučen na ogromnoj količini tekstualnih podataka iz različitih izvora, među kojima su knjige, tekstovi na webu i Wikipedija. U 2023. se očekuje još mnogo moćnija verzija GPT-4.

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist