Hrvatska

Hoće li apel Vlade utjecati na smanjenje cijena?

Hoće li apel Vlade utjecati na smanjenje cijena?

Nakon jučerašnjeg poziva Vlade trgovcima i svima ostalima koji su podignuli cijene s uvođenjem eura, da ih vrate na razine na kojima su bile posljednjeg dana prošle godine, danas se, zbog blagdana, nije moglo vidjeti hoće li se to i dogoditi. Premijer je uvjeren da će oni koji su uvođenje eura iskoristili za “lov u mutnom” – poslušati poziv.

U uslužnim djelatnostima 10 – 80 posto, u trgovini 3 – 19 posto – toliki su rast cijena ovaj tjedan uočili državni inspektori, što je izazvalo gnjev građana i Vlade, prenosi HRT.

– Svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi inputi nisu narasli od 31. prosinca do 2. siječnja prevara je potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i zato preporučujem još jednom svima da vrate cijene, poručio je premijer Andrej Plenković.

Dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u objašnjava da je podizacije cijena samo iznimka uslijed pogrešnog preračunavanja, koju će trgovci ispraviti.

– Ne znam što to znači neopravdano u tržišnoj ekonomiji. Moramo razumjeti da nam inputi naši rastu, da se cijena na policama formira na način da imamo fakturu od našeg dobavljača uvećana za našu maržu koja nije povećavana zadnjih godinu dana, uvećana za PDV. To je cijena ona koju mi plaćamo na polici, pojašnjava Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u.

Ekonomist Garača smatra da apel Vlade neće ništa promijeniti nabolje.

– Mislim da je to jedna šuplja mjera da tako kažem. Ovako će oni, koji su napravili glupost pa su se izložili gnjevu javnosti i podigli cijene baš u trenutku konverzije, to napraviti, ali će onda za mjesec dana još više podići cijene. Tako da ova mjera neće polučiti nikakve rezultate i očekivati da se na takav način inflacija može suzbiti je potpuno pogrešno, poručuje Željko Garača, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Za ovog sindikalca, u novoj godini svi plaćamo nečiju pohlepu.

– Do koje mjere se digao bezobrazluk u trgovinama kad je riječ o malim trgovcima, pekarnicama, uslužnim djelatnostima, koji su bezobrazno bahato pohlepno drastično ispodizali cijene, kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist