Hrvatska

Financijski savjetnik Sučević: Ne znači da će cijene pasti, samo će sporije rasti

placa euro novac0007

Inflacija u Hrvatskoj u studenome je iznosila 13,5 posto, podaci za prosinac još nisu objavljeni. O tome hoće li napokon i u našoj zemlji inflacija usporiti i cijene početi padati, u Dnevniku HTV-a govorio je financijski savjetnik Danko Sučević.

Na pitanje kad možemo u Hrvatskoj očekivati pad inflacije s obzirom na to da se ona smiruje u drugim europskim zemljama, rekao je da će se to događati istodobno kad i u ostalim zemljama EU-a.

– No to ne znači da će cijene padati. Znači da će manje rasti, istaknuo je.

– Dugoročno će uvođenje eura utjecati na smanjivanje, odnosno nepovećavanje inflacije. Kratkoročno, o čemu sad pričamo to bi moglo imati nekakav utjecaj, rekao je.

– Ne mislim da je istinita priča o velikim poskupljenjima s 31. prosinca na 1. siječnja. Mislim da su to izolirani slučajevi i nalaz državnog inspektorata vam pokazuje da oko 70 – 80 posto cijene nisu podignute. Mislim da je povećanje cijena 1. siječnja vrlo loš potez za prodavače i da oni to nisu masovno napravili. Uvjeren sam da će zbog toga što se cijene neće dizati u siječnju inflacija u siječnju biti znatno niža nego u prosincu i veljači. Ali ono što se definitivno događa, a to vidimo i po stopama inflacije, jest da su se cijene dizale 1. rujna, 1. listopada, 1. studenog i 1. prosinca. Mislim da se 1. siječnja nisu dignule, ali da će se opet dići 1. veljače, u ožujku i u travnju. Mi i dalje govorimo o inflaciji od blizu 10 posto. S druge strane, imate efekt siječanjskih popusta, rekao je.

– Neki proizvodi kod nas su skuplji, a neki jeftiniji. Cijena bilo čega, pogotovo u maloprodaji, prvenstveno je rezultat potražnje i ponude. Nutella se uvijek uzima kao primjer. Ako je ona u Njemačkoj jeftinija, to je zbog toga što je tamo ili veća ponuda ili manja potražnja. Sigurno znamo da je u Njemačkoj ponuda veća, ponuda zamjenskih proizvoda za Nutellu. Treba nam veća konkurencija. Ulaskom u Schengen i euro ta će konkurencija biti veća u Hrvatskoj. Jer barijere ulaska svih drugih konkurenata od Nutelle sad su niže, oni ne moraju više preračunavati eure u kune i raditi neke posebne cjenovne politike za ulazak u Hrvatsku. Mislim da je uvođenje eura generalno jako dobra gesta i da možemo očekivati jako dobre vijesti i biti optimistični, istaknuo je.

Pročitajte još

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist