Županija

Hitna helikopterska služba lani je obavila 354 intervencije. Bit će dostupna opet tijekom cijele godine

Hitna helikopterska služba lani je obavila 354 intervencije. Bit će dostupna opet tijekom cijele godine

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva i Dubrovačko-neretvanska županija sklopili su III. Dodatak Sporazumu o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza kojim se i za 2024. godinu osigurava cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo da je hitna helikopterska medicinska služba uspostavljena kao pilot-projekt 2016. godine kada je potpisan Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Dubrovačko-neretvanske županije. Usluga se nastavila pružati u narednom razdoblju tijekom ljetnih mjeseci da bi se u ožujku 2021. godine napravio veliki iskorak za sigurnost i očuvanje zdravlja svih građana i gostiju Dubrovačko-neretvanske županije kada je uspostavljena cjelogodišnja hitna helikopterska služba.

Omogućavanje brzog prijevoza teško stradalih, teško oboljelih ili ozlijeđenih osoba, u većini je slučajeva presudan za spašavanje njihovih života, pogotovo ako se unesrećena osoba transportira u medicinsku ustanovu unutar prvog sata, tzv. „zlatnog sata“, mogućnost preživljavanja se znatno povećava. Uzimajući u obzir geografsku konfiguraciju, odnosno dislociranost i prometnu izoliranost pojedinih ruralnih dijelova i otoka Županije, neophodan je sustav helikopterskog hitnog medicinskog prijevoza unesrećenih koji funkcionalno nadopunjava postojeći sustav hitne medicinske pomoći kopnenim i pomorskim sredstvima.

Helikopteri također povećavaju efikasnost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i sub-specijalističkim bolničkim centrima.

U 2023. godini uspješno su obavljene 354 intervencije hitne helikopterske medicinske službe u našoj županiji.

Dubrovačko-neretvanska županija i ovim putem zahvaljuje Ministarstvu zdravstva, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova na suradnji.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist