Aktualno

Herić: Bilo bi nam dobro i u Gospinom polju

Herić: Bilo bi nam dobro i u Gospinom polju

Islamska zajednica u Dubrovniku intenzivno traga za novim prostorom na užem području Grada, u kojem bi se, posebno djeci i starijim vjernicima, olakšalo kulturno i vjersko djelovanje.

Jer prostor medžlisa u povijesnoj jezgri ne zadovoljava potrebe dubrovačkih muslimana, ali i sve većeg broja vjernika, koji kao turisti, posebno u ljetnim mjesecima dolaze u Dubrovnik. Pomoć i podršku u tome već u nekoliko navrata obećao im je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Tako je krajem studenog prošle godine na susretu s muftijom dr. Azizom Hasanovićem najavio izgradnju Islamskog centra u Gružu, za koji će "Grad Dubrovnik iz proračuna izdvojiti milijun i sto tisuća kuna".
 
Prostor da, s čistim papirima
 
Kao jedan od mogućih prostora vrlo brzo počeo se spominjati i onaj u Radničkoj ulici, koji je dijelom u vlasništvu tvrtke GP Dubrovnik u stečaju. Točnije, na toj gruškoj parceli, vrlo blizu Parku Luja Šoletića, postoji baraka u vlasništvu GP-a, dok je zemljište na državi i Gradu. Da se i taj prostor razmatrao, potvrdio nam je i h. Salkan ef. Herić, imam dubrovački, napomenuvši kako u tom slučaju nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, što Islamskoj zajednici ne odgovara.

Naime, ulazak u investiciju zahtjeva, naravno, i čiste papire kako bi se zemljište ili neki kupljeni objekt mogao i uknjižiti, što ovdje, barem za sad nije riješeno. Tako da novi prostor za širenje kulturnog i vjerskog djelovanja muslimana u Dubrovniku ni dan danas nije pronađen.
– Još smo u razgovorima. Istražujemo prostore i to na nekoliko lokacija, te smo još uvijek u fazi pregovaranja s onima koji svoje nekretnine žele prodavati – rekao je Salkan ef. Herić.

– Ima puno objekata koji su u opticaju, a isto tako ima i više objekata GP-a, no nama takvi prostori ne odgovaraju jer tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Ne znači da nismo u pregovorima, razgovaramo i tražimo, ali je danas vrlo teško ulaziti u investicije, a da nisu čisti računi. Tražimo čiste imovinsko-pravne odnose kako bismo to sutra mogli normalno uknjižiti – govori nam Salkan ef. Herić.

Napominje i kako im Grad i gradonačelnik Andro Vlahušić želi izaći u susret u vidu podrške i određene financijske pomoći, koju Grad pruža i svim ostalim udrugama i vjerskim zajednicama nakon što oni sami pronađu i kupe prostor koji im odgovara.

'Ne tražimo minarete'

– Gradonačelnik se stavio na raspolaganje da se iznađe jedan kulturno-vjerski prostor, a pojavile su se svakojake priče oko Islamskog centra i minareta. Vidim da je to ključni problem kad se krenulo s pričom da će biti i minaret, a ne znam zbog čega je to tako – rekao je imam dubrovački Herić, dodavši kako je ovdje ipak samo riječ o prostoru koji bi Islamskoj zajednici u Dubrovniku omogućio normalno djelovanje. Makar to za početak bilo i tek 100 kvadrata.

– Još ne izlazimo sa službenim stavovima dok ne riješimo prostor koji bi nas zadovoljio. Što će sutra biti u projektu, hoćemo li tražiti zahtjev za, da kažem spornim minaretom, a vidim da su, po mojim spoznajama, građani uznemireni, jer kažu 'sve može, ali nemojte staviti minaret jer će smak svijeta'. Čudim se jednoj katoličko-vjerničkoj populaciji koja se boji minareta. Međutim, ovog puta ne tražimo nikakve minarete, samo prostor za normalno funkcioniranje. Jer u prostoru u kojem danas djelujemo ne možemo zadovoljiti sve naše potrebe, pogotovo kad su u pitanju kulturno-vjerske djelatnosti, pitanje vjeronauka, učionica… – objašnjava imam dubrovački Herić, dodavši kako bi novi prostor olakšao aktivnosti i starije populacije vjernika, ali i najmlađe budući da je njima komunikacija s povijesnom jezgrom otežavajuća u svako doba godine. Jer, 90 posto muslimana živi izvan povijesne jezgre.

– Upravo zbog toga smo i istaknuli taj problem, no ja ga ističem već 28 godina koliko sam u Dubrovniku. Imamo stan u povijesnoj jezgri, koji je preuređen, a suočeni smo sa sve većom populacijom vjernika, koji dolaze i kao turisti, te u današnjem prostoru, ne možemo djelovati na način na koji bismo htjeli – govori nam imam Salkan ef. Herić.

Hoće li medžlis iseliti iz povijesne jezgre, kome bi smetao minaret te gdje će biti smješten novi prostor Islamske zajednice pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist