Hrvatska

HEP najavio nove uvjete obračuna potrošnje električne energije za 1,43 milijuna kućanstava

Hrvatska elektroprivreda (HEP) na pozitivan je način promijenila uvjete obračuna potrošnje električne energije kućanstvima – bez obzira na opskrbljivača. Promjene se tiču 2,35 milijuna obračunskih mjernih mjesta u stambenim jedinicama, odnosno 1,43 milijuna kućanstava u kojima netko stalno stanuje, prema popisu stanovništva, javlja Energetika-net.

Odluka će vrijediti za sve kupce koji su na akontacijskom sustavu obračuna električne energije, dakle, ne očitavaju sami svoju potrošnju i ne plaćaju u skladu s njom.

U pitanju su tri velike novosti. Uz redovni obračun, kupci će dobivati akontacije koje nisu za svaki mjesec jednake, te akontacije neće dospijevati na naplatu u istom mjesecu, a kupci će moći i promijeniti model obračuna.

Kupci s polugodišnjim obračunskim razdobljem od sada će uz redovni obračun zaprimati pet mjesečnih novčanih obveza s dospijećem petog u mjesecu za prethodni mjesec.

Do sada je HEP slao šest akontacija koje su se morale platiti u tekućem mjesecu potrošnje, do 15. u mjesecu. To znači da kupci koji imaju iskazano dugovanje po obračunu za prethodno razdoblje više neće morati vršiti dvoje uplate u istom, prvom mjesecu idućeg obračunskog razdoblja, što je zbunjivalo mnoge.

Novost je i iznos akontacija, koje neće biti uvijek istog iznosa, kao do sada, do obračuna.

Iznosi akontacija bit će različiti po mjesecima unutar polugodišnjeg obračunskog razdoblja, a njihov ukupan zbroj temeljen je na potrošnji adekvatnog prethodnog polugodišnjeg obračunskog razdoblja, kao i do sada, objašnjavaju u HEP-u. Dakle, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim “obrocima”.

Novost je i da svaki kupac može zatražiti promjenu modela razdjele potrošnje i/ili iznosa akontacija kod svog opskrbljivača. Postoje tri modela – opći, sezonski i linearni.

-Ove promjene su vrlo pozitivne za kupce. One su pokušaj uvođenja reda, adresiranja činjenica da glavnina kupaca još nema pametna brojila, kojima bi plaćali precizno prema potrošnji – objasnio je energetski savjetnik Nenad Kurtović.

Kazuje kako su do sada kupci bili vrlo zbunjeni sa šest akontacijskih rata i obračunom, jer su u istom mjesecu trebali platiti i obračun i akontaciju za iduće obračunsko razdoblje – a sada to više neće biti tako.

-Vidim da ove promjene stimuliraju samoočitanje potrošnje kao optimum jer kupac tada ne mora platiti niti naknadu za obračun i to je pozitivno – kazao je Kurtović.

Pročitajte još

Razmišljate li o zamjeni kuna u eure? Evo koji je ‘najbezbolniji’ način

Dulist

[Potvrđeno iz Vlade] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

‘Zločini protiv prirode veća su prijetnja i prirodi i ljudima nego što mislimo’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija