Politika

HDZ PREDSTAVIO KANDIDATE Plenković: ‘Pokazat ćemo snagu. Ne vidim da bi se situacija mogla promijeniti tamo gdje vlada HDZ’

HDZ PREDSTAVIO KANDIDATE Plenković: 'Pokazat ćemo snagu. Ne vidim da bi se situacija mogla promijeniti tamo gdje vlada HDZ'

Hrvatska demokratska zajednica predstavila je ovog utorka svoje kandidate za župana, gradonačelnike i načelnike na predstojećim lokalnim izborima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a predstavljanju je nazočio i predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković. Kako je već i poznato, a na predstavljanju je još jednom potvrđeno, kandidat HDZ-a za župana Dubrovačko-neretvanske županije je Nikola Dobroslavić, a za gradonačelnika Grada Dubrovnika Mato Franković. Kandidat za zamjenika župana je načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo. Po novi kandidat za gradonačelnika Grada Korčule ide Andrija Fabris. U utrci za Grad Metković po novi će mandat ići i HDZ-ov Dalibor Milan. Ivo Mihaljević ide u utrku za novi mandat na čelu Grada Opuzena. Krešimir Šunjić kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Grada Ploče.

Franciska Jurišić Bačić kandidatkinja je HDZ-a za načelnicu Općine Blato. Po četvrti mandat u Općini Dubrovačko primorje ide Nikola Knežić. Po sedmi mandat na čelu Općine Janjina ide HDZ-ov kandidat za načelnika Vlatko Mratović. Prije nekoliko dana potvrđeno je i kako će kandidat za načelnika Općine Konavle biti aktualni načelnik Božo Lasić, dok će u Župi dubrovačkoj po novi mandat ići također aktualni načelnik Silvio Nardelli. Za načelnika Općine Kula Norinska HDZ-ov je kandidat Nikola Krstičević. Kandidatkinja za načelnicu Općine Lastovo je Anita Jančić Lešić. Za načelnika Općine Lumbarda natjecat će se HDZ-ov Igor Kršinić. Po treći mandat na čelu Općine Mljet ide Đivo Market. Kandidat HDZ-a za načelnika Općine Orebić bit će Tomislav Ančić, a za načelnika Općine Pojezerje Borislav Dominiković. Po novi mandat u Općini Slivno ide i Smiljan Mustapić. HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu Općine Smokvica je Petra Tomašić, dok Vedran Antunica ide po još jedan mandat na čelu Općine Ston. U Općini Trpanj po sedmi mandat ide Jakša Franković. Za načelnicu Vela Luke natjecat će se HDZ-ova Maja Zlokić, dok će Maja Vrnoga ići po novi mandat u Općini Zažablje.

Ispred kandidata za gradonačelnike okupljenima se obratio Dalibor Milan istaknuvši kako će ‘pobjednički tim ostvariti pobjedu i nastaviti raditi ambiciozno i stručno’.

-Ovaj tim će poduprijeti Vladu kako bismo išli k razvoju u svim krajevima. Pomoć koju je Vlada pružila u ovim trenucima nas osigurava da ostvarimo još veći uspjeh i ciljeve. Sada je vrijeme za započeti još jedno poglavlje jer imamo kvalitetan program i vrijedne ljude. Vrijeme u kojemu živimo traži povjerenje i solidarnost s onima koji trebaju pomoć. Uvjeren sam da su naši gradovi i općine spremni za napredak, želimo svakome osigurati dostojanstven život. Izbori su važni jer smo spremni preuzeti odgovornost i služiti građanima, a to može jedino HDZ. Siguran sam da će nas sugrađani prepoznati – istaknuo je Milan.

U ime kandidata za općine obratio se Božo Lasić naglasivši kako većinu nazočnih ‘osobno poznaje i zna da su to pošteni i vrijedni ljudi’.

-Nije lako preuzeti dogovornost u ovim teškim vremenima te u neizvjesnosti kakva nas sezona očekuje. Zahvaljujući tome što smo kandidati HDZ-a ne sumnjam kako ćemo sve probleme uspješno nadvladati. Hvala Vladi na pomoći koju su pružili gospodarstvenicima kako bi održali nivo usluga. Sve to je garancija kako ćemo u narednom mandatnom razdoblju ostvariti uspjeh jer kako kaže naš slogan ‘sad je bitno’ – naglasio je Lasić.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako su prije četiri godine svi skupa krenuli s tog istog mjesta.

-Siguran sam da je svatko tada izrazio viziju svog mjesta i kako ga učiniti boljim za život. Tako sam i ja govorio što želim napraviti u mandatu za 4 godine. Danas polažemo račune svim našim sugrađanima, ali i nudimo viziju za budućnost za razvoj grada. Iza nas su 4 godine zanimljivog razdoblja, od izazova prekomjernog turizma, do toga da ga uopće nema i to se sve dogodilo u kratkom razdoblju od četiri godine. Cijelo smo vrijeme isticali kako je ključno financirati velike strateške projekte EU fondovima. Rekli smo tada da do 2017. Dubrovnik nije iskoristio ni lipe iz EU fondova, a danas smo na više od milijarde povučenih bespovratnih sredstava. Na svakom dijelu grada se vidi razlika. Na jednak način pristupamo i budućem razvoju Grada. Uskoro ćemo predstaviti jasan program, mjerljiv, opipljiv i realan, baziran na EU fondovima. Iza ove krize treba uvesti dodatno osnaživanje svih lokalnih proračuna i u potpunosti se okrenuti EU fondovima. Kroz naš paket mjera jamčimo sugrađanima da ćemo u sljedeće 4 godine  povući 3 milijarde kuna bespovratnih sredstava. Gradu je potreba stabilnost, odgovornost, jasno i transparentno upravljanje – rekao je Mato Franković.

Istaknuo je kako ga ovih dana mnogi prozivaju zbog krednitnog zaduženja Grada. Naglasio je kako se nije sramota zadužiti nego je sramota ne imati za vratiti i ne imati plan’.

-Istina je da smo se zadužili za 350 milijuna kuna u četiri mandata za jasne projekte. Grad Dubrovnik je najuspješniji po rastu proračuna. Proračun 2019. godine bio je 789 milijuna kuna, a preuzeli smo ga kad je bio 400 milijuna kuna. To znači da smo ostvarili dvostruki proračun. Tako se jasno bori za gradske prihode. Građani su nam uvijek bili na prvom mjestu i tako će biti i u četiri iduće godine. Kvaliteta, suživot s turizmom i financijski opravak su ključne poruke kojima želimo ponovno dobiti povjerenje od građana – naglasio je Franković.

Predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić najavio je pobjedu HDZ-a na ovim izborima. Istaknuo je kako su rezultati HDZ-a vidljivi. Podsjetio je kako su realizirali brojne projekte.

-Rezultat je nagrada što sugrađani prepoznaju ljude koji se bore za ovu najjužniju županiju. Po indeksu razvijenosti smo treća županija i ne treba zaboraviti da smo imali teške tragove Domovinskog rata. Uvjeren sam da ćemo polučiti sjajan rezultat u ovoj izbornoj utakmici – rekao je Bačić.

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić istaknuo je kako 16. svibnja ide ponovno osvojiti povjerenje sugrađana. Podsjetio je kako na izbore izlazi u velikoj koaliciji te je dodao da je uvjeren u pobjedu na izborima jer do sada ‘nisu iznevjerili povjerenje birača, ali i jer imaju izvrsne kandidat te odličan program koji će za nekoliko dana predstaviti.

-Nismo politizirali i bili smo iskreni prema građanima. Čuvali smo tradicionalne vrednote naše stranke, posebno one iz Domovinskog rata. Danas je ova županija među tri najrazvijenije županije po indeksu razvijenosti. Rekorderi smo po korištenju EU fondova. Osigurali smo regionalni status ovoj županiji i Gradu Dubrovniku. Veleban objekt Pelješkog mosta približava se svome završetku, za njega smo se borili i uz pomoć Vlade i ostvarili i Hrvatska će biti spojena u jednu cjelinu. Gradimo luke za povezivanje otoka. Nakon brojnih opstrukcija idu pripreme za brze ceste. To smo sve obećavali i to izvršavamo. Brojni su projekti iza nas od Zračne luke, Studentskog doma, Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, hitne helikopterske službe, Dnevne bolnice u Metkoviću. Projekte ćemo nastaviti i u novom mandat i vjerujemo da ćemo dobiti povjerenje sugrađana. Želimo graditi županiju koja je povezana, u kojoj gospodarstvo napreduje, koja ima kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, u kojoj će svi biti zaposleni, posebno mladi i županiju koja će čuvati tradicionalne vrednote. Uvjeren sam da ćemo pobijediti u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima smo do sada obnašali vlast, ali očekujem i pozitivna iznenađenja u preostalih pet jedinica gdje nismo bili na vlasti. Dragi sugrađani, nećemo vas iznevjeriti – poručio je Nikola Dobroslavić.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako ‘može biti ponosan na HDZ u ovoj županiji, a za što je zaslužan i Branko Bačić koji se u Saboru zalaže za ovu županiju’.

-Idemo kao stranka u ove izbore na programu ‘Sad je bitno’ koji se temelji na nastavku naše kampanje ‘Sigurna Hrvatska’ kada smo dobili najveće povjerenje od 63 mandata u Saboru. Taj rezultat nas obvezuje da nastavimo politiku koja je prije korone osigurala gospodarski rast, ostvarenje proračunskog viška, povećanje plaća i mirovina, veliku apsorpciju europskih sredstava. Politika ravnomjernog razvoja nam je najvažnija, a pritom se vodimo temeljnim načelima. To su dijalog između jedinica lokalne samouprave i Vlade, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija i načelo projektne suradnje. Na tragu ovih temeljenih načela napravili smo program koji ste vi prilagodili onako kako smatrate da je sada bitno dati doprinos županiji, gradovima i općinama. Smatram da ćemo pokazati snagu HDZ-a na izborima. Svaki novi izbori su novi izazov za one koji su nam suparnici. Ne vidim kako bi se nešto moglo promijeniti tamo gdje vlada HDZ. Posebno ćemo učiniti sve da Mato premoćno pobijedi, kao i Dalibor, Andrija i ostali. Želim da Nikola dobije uvjerljivo i da ostane župan kada se bude otvarao Pelješki most – rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist