Politika

HDZ NAKON IZBORA Franković: Građani su poslali poruku Vlahušiću, dobio je najveću političku lekciju

HDZ NAKON IZBORA Franković: Građani su poslali poruku Vlahušiću, dobio je najveću političku lekciju

Hrvatska demokratska zajednica održala je u ponedjeljak u Hotelu Adria konferenciju za medije na kojoj su komentirali rezultate lokalnih izbora. Branko Bačić, predsjednik županijskog HDZ-a izrazio je zadovoljstvo rezultatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Rekao je da su rezultati pokazali da je ‘HDZ stožerna politička organizacija u županiji’.
-Naša je stranka u prvom krugu osvojila 10 izbornih jedinica, devet općina i Grad Metković. U drugi krug idemo u šest jedinica lokalne samouprave – u dva grada, Opuzenu i Metkoviću te četiri općine, Lastovo, Blato na Korčuli, Župi dubrovačkoj i Pojezerju. Nismo pobijedili u Pločama, Korčuli, Veloj Luci i Smokvici. Prema našim saznanjima, izbori će se ponoviti u Župi dubrovačkoj i Općini Župa dubrovačka – naglasio je Bačić. Rekao je i da je Nikola Dobroslavić u prvom krugu uvjerljivo pobijedio u svim jedinicima lokalne samouprave u županiji, njih 22.
-Naša lista za županijsku skupštinu pobijedila je u 20 jedinica lokalne samouprave, osim u Pločama i Veloj Luci. Temeljem toga rezultata imat ćemo 17 vijećnika u skupštini DNŽ. Već smo obavili razgovore s našim dosadašnjim koalicijskim partnerom, uvjeren sam i budućim, DDS-om i njihovim predsjednikom Perom Vićanom. Nadamo se da ćemo iz tog razgovora i dogovora doći do konstituiranja županijske skupštine i imati koaliciju s 20 vijećnika – rekao je Bačić i dodao da je uvjeren u pobjedu u drugom krugu.
Kandidat za gradonačelnika Mato Franković naglasio je da nakon prospavane noći i analize mogu potvrditi zadovoljstvo s rezultatima.
-Na 99 posto biračkih mjesta u Gradu Dubrovniku smo ostvarili pobjedu, kako za gradonačelnika, tako i za Gradsko vijeće. Idemo u drugi krug smireno. Važna je činjenica stabilnosti Gradskog vijeća. Imamo veliki koalicijski potencijal i jedina smo stranka koja može formirati Gradsko vijeće. Potrebna nam je stabilnost za budući razvoj, a može se ostvariti sigurnom političkom situacijom u Gradskom vijeću – rekao je. Naglasio je i da su naši sugrađani poslali puno poruka.
-Najveću su poruku poslali Vlahušiću. Ipak nije nebitno kad se netko ogriješi o poziciju gradonačelnika. Vlahušić je dobio najveću političku lekciju – istaknuo je. Ugodno je, kaže, iznenađen brojem glasova – gotovo pet tisuća glasova više od protukandidata Pera Vićana.
-Predano ću služiti Gradu u iduće četiri godine – bez političkih kompromisa i trgovanja. Jedino možemo razgovarati ako je interes grada na prvom mjestu. Politički kompromisi za mene ne postoje, idemo u drugom krugu do pobjede i nakon toga idemo u slaganje Gradskog vijeća – rekao je. Na pitanje je li pogreška što nije nosio listu, Franković je istaknuo:
-Kad analiziramo činjenicu izbornih rezultata iz prošlosti, broj osvojenih glasova koje je lista osvojila gotovo je identičan onome iz 2017. godine. Imamo blagi pad od 200 glasova. Išao sam do 2005. godine, uvijek je maksimum bio 5500 do 5900. Ne bi bila velika razlika da sam ja nosio listu – naglasio je. Franković je komentirao i ulazak Ivice Roka u Gradsko vijeće.
-Kroz povijest izbora imali smo niz protestnih glasova. Meni su primjerice dali glasove i neki SDP-ovci. Pokazalo se da na lokalnoj razini nije bitna ideologija – dodao je.
HDZ-ov kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog Nikola Dobroslavić istaknuo je da pobijedio u svim općinama i gradovima i županijama te da je idući kandidat ‘na pola njegovih dobivenih glasova’.
-Mi ćemo i dalje raditi predano za boljitak ove županije. Vodit ćemo konstruktivnu i korektnu kampanju. Vjerujem da ćemo u drugom krugu pobijediti i osvojiti mandat župana i zamjenika – naglasio je. Rekao je i da postoji mala opasnost da izlazak birača na izbore u drugom krugu bude manji.
-Taj će problem imati sve stranke – kazao je. Je li očekivao Boža Petrova u drugom krugu, rekao je:
-Nisam ni prije htio spekulirati o tome. Nažalost, bile su neke prognoze koje su se pokazale netočnima. Najvažnije je da su građani rekli svoje – istaknuo je.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist