Politika

HDZ I DOBROSLAVIĆ PREDSTAVILI PROGRAM Malo tko može reći: Ljudi, dolazimo čistih ruku, bez afere

HDZ I DOBROSLAVIĆ PREDSTAVILI PROGRAM Malo tko može reći: Ljudi, dolazimo čistih ruku, bez afere

U ove izbore zajedno s našim županom Nikolom Dobroslavićem ulazimo s popudbinom iz protekla dva mandata. Birači Dubrovačko-neretvanske županije u radu Nikole Dobroslavića, njegovih zamjenika i Županijske skupštine mogu prepoznati u prvom redu političku sigurnost i stabilnost koja je preduvjet gospodarskog i društvenog razvoja. Upravo su sigurnost i stabilnost u vođenju županije temeljne poruke koje upućujemo biračima kandidiranjem Nikole Dobroslavića – rekao je Branko Bačić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, na predstavljanju izbornog programa Nikole Dobroslavića, HDZ-a i partnera za mandat 2017. – 2021.

-Malo koja jedinica ne samo područne već i lokalne samouprave svojim biračima, treći put tražeći povjerenje, može reći: Ljudi, mi vam dolazimo čistih ruku, bez ijedne afere tijekom osam godina u vođenju Županije. To nas u ovim izborima projicira kao jedinu opciju koja može iduće četiri godine upravljati Dubrovačko-neretvanskom županijom. Dragi, Nikola, u ime svih nas na tome ti možemo čestitati – rekao je Bačić, dodavši kako je program HDZ-a i partnera, a to su HSLS, HSP AS i HSU, oslonjen na temeljni slogan predizborne kampanje HDZ-a: Jedna Hrvatska.

-Ako smo nešto radili u ovih osam godina, onda je to nastojanje da DNŽ bude dio te jedne Hrvatske. Ako se po nečemu može prepoznati ova županija i njeno političko vodstvo, onda je to inzistiranje da bude dio jedne Hrvatske. Može nas se prepoznati i po zalaganju za prometnom povezanošću, po zalaganju da se na krajnjem jugu definiraju granice RH, a time i ove županije. Bili smo nositelji inicijative da se zabrani eksploatacija ugljikovodika 10 kilometara od Straduna. Ako je netko bio borac za ovu županiju, borac za inzistiranje i traženje da Dubrovnik bude središte krajnjeg juga Hrvatske, onda je to bio Nikola Dobroslavić. S tom mišlju i s našim prijedlogom njegove kandidature ova koalicija predložila je najbolji i vjerujem jedini izbor 21. svibnja – zaključio je Bačić.

Potom su kandidat za župana Nikola Dobroslavić i kandidati mu za zamjenike Joško Cebalo i Žaklina Marević predstavili okosnicu predizbornog programa. Nikola Dobroslavić najprije se osvrnuo na ostvareno u protekla dva mandata.

-Prepoznati smo po tome što smo odgovorno, bez afera i populizma, govoreći istinu, ispunjavajući ono što smo obećali i slušajući građane postigli to da imamo dva mirna mandata u kojima smo imali naravno oporbu, ali nam ništa ozbiljno nisu mogli prigovoriti. To se vidi i u kampanji jer nema nikakvih konkretnih prigovora na naš dosadašnji rad. Pozicionirali smo se među pet najrazvijenijih županija u RH. Najuspješnija smo županija u korištenju EU fondova i privlačenju ulaganja. Prvaci smo u turizmu, a razvojem gospodarstva smanjili smo nezaposlenost i povećali prihod po stanovniku. Mladima smo osigurali 600 stipendija, 87 vježbeničkih mjesta i 38 praksi u Bruxellesu, a za treću životnu dob izdvojili smo 14 milijuna kuna – rekao je među ostalim Dobroslavić.

Kad je riječ o programu za idući mandat, Dobroslavić je istaknuo kako je on zapravo nastavak onoga što se radilo u zadnjih osam godina.
-On će biti temeljen na znanjima i sposobnostima koje smo stekli u dva mandata, naravno s novom energijom koju imamo s novim mladim ljudima. Županiju ćemo razvijati kao izvrsnu turističku regiju, značajnu poljoprivrednu regiju, pomorsku regiju i regiju znanja i pametne specijalizacije, regiju kvalitetnog zdravstva i regiju bogate kulturne i prirodne baštine – rekao je Dobroslavić dodavši kako su za kvalitetan razvoj bitna dva preduvjeta – prometno povezivanje i korištenje EU fondova.

O Dubrovnik regiji kao perjanici hrvatskog turizma govorio je kandidat za zamjenika Joško Cebalo, koji je istaknuo kako će podupirati županijsku turističku destinaciju ‘Dubrovnik rivijera’ ne bi li ostala najkvalitetnije turističko odredište u Hrvatskoj. Među ostalim naveo je i posebne projekte poput višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik kapaciteta 2500 mjesta te novu turističku i ugostiteljsku školu s praktikumom. Istaknuo je i kako će se, kad je riječ o gospodarstvu, omogućiti daljnja ulaganja što će otvoriti nova radna mjesta i smanjiti nezaposlenost.

-Želja nam je razvijati DNŽ kao pomorsku regiju, a to je ostvarivo uz razvoj postojećih, ali i uz realizaciju nekih novih projekata. Pomorstvo i brodogradnja su naša tradicija i velika prilika, a pomorsko dobro je izniman resurs kojim upravljamo krajnje odgovorno – rekao je Cebalo dodavši kako se, među ostalim, planira najmanje tisuću novih vezova u marinama. Ulagat će se i u zdravstvo kao preduvjet dobre kvalitete življenja.

Kandidatkinja za zamjenicu Žaklina Marević iznijela je dijelove programa vezane za poljoprivredu, proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane te znanost i obrazovanje. Tom je prilikom spomenula i novi Sveučilišni kampus i otvaranje studija poljoprivrede u Neretvi kao i otvaranje novih strukovnih škola. Kad je riječ o očuvanju kulturne i prirodne baštine osvrnula se na uvrštavanje Korčule i Stona na popis UNESCO-ove zaštićene baštine te obnovu valobrana Kaše.

PROMO

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist