Grad

HAZEL PROBST STIGLA JE S DALEKE ALJASKE U DUBROVNIK Imate nevjerojatnu povijest, a vaša kava je puno bolja!

HAZEL PROBST STIGLA JE S DALEKE ALJASKE U DUBROVNIK Imate nevjerojatnu povijest, a vaša kava je puno bolja!

S daleke i hladne Aljaske, točnije iz grada Fairbanks, u sunčani Dubrovnik početkom listopada stigla je 19-godišnja Hazel Probst. Studentica druge godine ekonomije i političkih znanosti provest će osam mjeseci na Sveučilištu u Dubrovniku u sklopu programa razmjene Academic Programs International (API).

—Kratko sam ovdje, ali mogu vam odmah reći da mi je lijepo. Za mene je ovo izrazito toplo vrijeme. Kad je avion letio iznad Dubrovnika, gledala sam prema dolje i bila iznenađena. Nikad dosad nisam vidjela grad kao što je vaš. Posebno su me iznenadili i zainteresirali krovovi crvene boje. Povijesna jezgra je predivna, a more je kristalno čisto. Kad sam dolazila taksijem do smještaja, gledala sam okolo i razmišljala: ‘Koliko je ovdje lijepo’ – rekla je Hazel. Iskreno nam govori kako prije nije nikad čula za Dubrovnik.

—Morala sam gledati na mapi! Znala sam za Hrvatsku, no za Dubrovnik nisam. Kad sam vidjela prvi put fotografije vašeg grada, promislila sam: ‘Kakvo je ovo mjesto?!’ – ističe. Dalje nam priča kako je u avionu razgovarala s jednim Hrvatom i objasnila mu je kako ide na jednogodišnju razmjenu.

—Prvo što mi je rekao, kroz čuđenje, bilo je: ‘Zašto si se odlučila na to?’. Promislila sam: ‘Zašto mi to govori?’. Meni je već sada super. Postoji toliko sadržaja koje želim iskusiti i ne mogu se odlučiti što bih radila svaki dan. No, vjerujem kako će svi za svoj grad reći kako i nije baš dobar za život, odnosno kako nema puno sadržaja. Tako i ja za svoj grad, Fairbanks ističem: ‘Doslovno nemamo što za raditi, zašto nam turisti dolaze?!’ – naglasila je.

‘Ovdje se pije bolja kava’
Dosad je, među ostalim, posjetila povijesnu jezgru, a napravila je i đir gradskim zidinama.

—Imali smo stručno vodstvo koje nam je otkrilo sve informacije i zanimljivosti o Dubrovniku. Vaša povijest je nevjerojatna. Inače me stvarno zanima povijest, što je jedan od razloga zbog kojeg sam došla u vaš grad. Tako da mi je bilo drago učiti o njoj već na samom početku – ističe Hazel. Kad nam govori o svom gradu, ističe kako u Fairbanksu živi 30 tisuća ljudi. Sjedište je okruga ‘Fairbanks North Star’ koji broji više od 80 tisuća ljudi. Pričala je i o glavnim razlikama Fairbanksa i Dubrovnika.

—U Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u mom gradu, teško je hodati posvuda. Ovdje mogu šetati od jednog dijela grada, do drugog bez ikakvog problema. To mi je jako dobro. U Fairbanksu su ceste ogromne i u većini slučajeva su namijenjene automobilima. Hodanje po cestama predstavlja opasnost. Također, ovdje se pije više kave. I bolja kava! Mislim da bi Hrvati bili razočarani kavom koja se poslužuje u Fairbanksu. Ne bi je odobrili – ističe naša sugovornica.

‘Htjeli bi popiti pivo’
Hazel je već iskusila život u inozemstvu. Tijekom srednje škole boravila je u Mađarskoj.

—Svidjelo mi se graditi novi život na drugom mjestu. Bilo mi je drago upoznavati nove ljude, ne samo iz Mađarske, već i iz drugih dijelova svijeta. To je moj cilj i u Dubrovniku – upoznati drage ljude i pronaći nove prijatelje. Mogu odmah reći kako su Hrvati jako otvoreni. Isto tako, jako volim učiti nove jezike. Jedan od mojih ciljeva je naučiti hrvatski jezik, ne naravno u potpunosti tečno, već za potrebe razgovora – ističe Hazel koja zasad zna izgovoriti: ‘Hvala’ i ‘Ja sam Amerikanac’. —Znam reći i: ‘Htjeli bi popiti pivo’ i ‘Htjeli bi čašu vina’ – kaže nam kroz smijeh.

‘Presmiješne su’
Također, navodi kako je njena obitelj presretna što ima priliku studirati u inozemstvu, a pogotovo u Dubrovniku.

—Moja mama i tetka zajedno gledaju seriju Game of Thrones. Posebno su zbog toga uzbuđene i svima govore: ‘Snimali su Game of Thrones u gradu u koji Hazel ide na razmjenu’. Presmiješne su – navodi. S obzirom na to da će u Dubrovniku provesti osam mjeseci, rekla je kako neće propustiti priliku otići i u druge dijelove Hrvatske. Želja joj je posjetiti naš glavni grad Zagreb, kao i otoke.

—Htjela bih iskoristiti zimske praznike za putovanje po Hrvatskoj i Europi. Imam dosta prijatelja u drugim zemljama, kao što su Njemačka i Švicarska. Definitivno bi ih htjela posjetiti – rekla nam je Hazel. O svom boravku u Dubrovniku pisat će i blog, no još nije odlučila koji će biti naziv. Svakako, pratit ćemo ga!

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist