Hrvatska

GUVERNER VUJČIĆ 2021. bit će godina snažnog gospodarskog oporavka

GUVERNER VUJČIĆ 2021. bit će godina snažnog gospodarskog oporavka

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ističe kako bi 2021. godina trebala biti godina snažnog gospodarskog oporavka.
-Po svemu sudeći, iduće godine bi trebala biti godina snažnog oporavka gospodarstva. Ne na razini 2019., ali očekujemo rast BDP-a između 5 i 6 posto, ako ne bi došlo do nekakvih komplikacija s epidemiološkom situacijom koje se u ovom trenutku ne očekuju. Mi ne vidimo, pogotovo s financiranjem potreba države nikakvih problema. One nisu velike i u ovom trenutku sve nam govori da nećemo imati problema – rekao je Vujčić gostujući u RTL-u Danas.
Istaknuo je kako smo na proljeće imali ozbiljan problem i tada je potreba za financiranjem bila jako velika, pad gospodarstva ogroman, tržišta su se zatvorila, međunarodna tržišta su se skoro zatvorila.
-I to smo uspjeli progurati uz mjere HNB-a koji je pomogao državi da se isfinancira. Sljedeće godine ni približno ne očekujemo tako tešku situaciju – smatra guverner HNB-a.
Na pitanje hoće li dolazak cjepiva ubrzati gospodarski oporavak, odgovara: ‘Definitivno’.
-Očekivanja su da ćemo imati prve doze cjepiva već do kraja ove godine, a sljedeće godine ćemo imati do milijardu i 300 milijuna doza proizvedeno. EU je već osigurala 300 milijuna doza. Ako se krene u cijepljenje u prvom kvartalu, kao što se očekuje, onda očekujemo da bi stabilizacija, odnosno normalizacija, mogla početi na proljeće. Tada bi u većem obujmu mogla početi i putovanja, što je pogotovo važno za našu turističku sezonu – rekao je.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist