Hrvatska

‘SLOŽEN I ZAHTJEVAN PROCES’ Poznat točan datum uvođenja eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je cilj da se sve pripremi za uvođenje eura s 1. siječnjem 2023. godine, zbog čega će se morati provesti i Nacionalni plan zamjene kune eurom, danas predstavljen na sjednici vijeća za uvođenje eura, donosi Večernji list.
Plenković je predsjedao sedmom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je raspravljen i prihvaćen Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. To je strateški dokument, piše dalje Večernji, koji su zajednički pripremili HNB i Vlada, danas je upućen u javno savjetovanje, a cilj je da do kraja godine bude prihvaćen na razini Vlade. Ako ispuni sve kriterije, Hrvatska bi već 1. siječnja 2023. godine mogla uvesti euro, a kako bi to sve moglo organizirati, potrebno je provesti Nacionalni plan zamjene. Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom opisuje zakonodavne, administrativne i logističke aktivnosti potrebne za odvijanje procesa zamjene kune eurom, izvijestio je premijer.  On postavlja temeljne procese zamjene, poput pravila za preračunavanje cijena i drugih vrijednosti, kao i konvertiranja depozita i kredita.
Premijer je rekao kako je proces zamjene kune u euro je složen i tehnički zahtjevan proces te je važna učinkovita organizacija i koordinacija te komunikacija prema građanima.

Pročitajte još

NOVA KAMPANJA HTZ-A NA 14 TRŽIŠTA Cilj je privući turiste u Hrvatsku u srcu sezone

Dulist

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

OVOG UTORKA Kreće isplata nacionalne naknade starijim osobama za travanj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija