Garaža

Gura li Vlahušić namjerno garažu u stečaj?

Gura li Vlahušić namjerno garažu u stečaj?

Midia grupa je poslala prijedlog novog ugovora. Mi smo u Gradu Dubrovniku održali sastanak

na tu temu i nismo postigli nikakav unutarnji dogovor kako dalje. Nemam kvalitetni odgovor što dalje – izjavio je za duList zamjenik gradonačelnika Niko Šalja. Dodao je i kako su gradskoj upravi dostavljeni svi detaljno razrađeni troškovi izgradnje, koji opravdavaju, uložena sredstva i prihvaćena je promjena svih negativnih stavki u samom ugovoru. Bit je da ništa nije dogovoreno.

– Ništa nije prihvaćeno kao prijedlog i jednostavno se ne ide dalje. Stalo se opet na troškovima izgradnje. Ja nemam mandat više za bilo kakve daljnje razrade i jednostavno se ne ide dalje u postupak pregovaranja kojega smo vodili do sada – objasnio je Šalja.

Logično pitanje koje se nametnulo je što sad slijedi?
– Po meni je jedini mogući slijed da banka pokrene naplatu svojih dugovanja, a da Midia grupa ide tužbenim procesom protiv Grada. Nije to moje predviđanje, ali to je na neki način realni slijed jer drugoga nema – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Šalja.

Znači sad je potez na banci?
– Banka je dala rok do kraja ovog mjeseca. Hoće li ga ispoštovati, neće li, koji će daljnji dogovor biti ne znam.
Je li onda izgledan stečaj garaže, zanimalo nas je.
– Ne znam koje su pravne konzekvence. Odluka Gradskog vijeća je bila da se napravi pravna ekspertiza dosadašnjih ugovora. Nažalost to nije napravljeno iz ne znam kojih razloga, tako da kako mi sad pravno stojimo ne znam. Ono iza čega mogu stati jest da smo ovim izmjenama ugovora jako puno postigli, ali jednostavno ne želi se dalje ići na tim osnovama – kategoričan je bio Šalja, dodavši kako ne zna koji će biti daljnji postupci ni Midia Grupe, ni gradonačelnika, ni Gradskog vijeća.

Iz svega navedeno logično bi se mogao nametnuti scenarij stečaja garaže, tim više ako, ili bolje reći kada Privredna banka Zagreb krene u naplatu svojih potraživanja. Jer prisjetimo se riječi samo gradonačelnika Andra Vlahušića od prije skoro dvije godine kada je Sanitat Dubrovnik Ragusa parkingu posudio 1,8 milijuna kuna.

– Izabrali smo manje zlo i posudili novce, jer Ragusa parking ne može plaćati rate kredita PBZ-u, a mogli smo se odlučiti i za stečaj jer Ragusa parking gradu za spomeničku rentu duguje oko 2 milijuna i 600 tisuća kuna – izjavio je tada Vlahušić, naglasivši kako je bilo ili pozajmica ili stečaj!

Prisjetimo se i sredine prosinca 2011. godine kada je na sastanak u gradsku upravu stigao  član uprave Midia Grupe Steven Turner, nakon što je PBZ blokirala račun Raguse parkinga radi naplate svojih potraživanja, koja su tada iznosila oko 13 milijuna kuna.

Nakon početnog tvrdog stava, rekao nam je tada zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, ipak se na kraju došlo do zaključka kako bi trebalo razmotriti izmjene ugovora o gradnji garaže.
– Nismo dobili nikakav odgovor slažu li se oni s našim zahtjevima i prijedlozima ili ne, ali je nužno voditi pregovore – izjavio je Niko Šalja.

Ono na čemu je Grad tada inzistirao bilo je dostavljanje sve dokumentacije i svih obrazloženja o gradnji same garaže.
– Naš drugi zahtjev išao je u smjeru promjene vlasničke strukture Ragusa parkinga čime bi se omogućilo Gradu Dubrovniku financijsko sudjelovanje u samom projektu. Treći uvjet da bi se išlo u daljnje pregovore je da se izmjeni sam ugovor te da se iz ugovora izbace svi dijelovi za koje smatramo da nisu pravični i da su štetni po Grad Dubrovnik, a odnose se na kamate, njihova uložena sredstva, na osam posto od prihoda garaže…

Zapravo tražimo da trošak garaže budu samo operativni troškovi plus kredit prema Privrednoj banci, a da se nakon povrata kredita PBZ-u mogu vraćati i uložena sredstva same Midia grupe, naravno na temelju dokaza računima da su sredstva stvarno i uložena u izgradnju – iznio je zahtjeve Grada sa prosinačkog sastanka Niko Šalja.
 

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović