Aktualno

GRIPA UZELA MAHA 50-ak osoba hospitalizirano, jedna životno ugrožena

GRIPA UZELA MAHA 50-ak osoba hospitalizirano, jedna životno ugrožena

Pacijentica koja se od proteklog tjedna nalazi na intenzivnoj njezi uslijed komplikacija gripe još uvijek je na mehaničkoj potpori disanja (respiratoru) i oko nje se poduzimaju mjere intenzivnog liječenja.

Potvrdio nam je to voditelj Odjela infektologije i dermatovenerologije dr. Stjepan Đuričić te dodao kako je njezino stanje još uvijek nepromijenjeno.

-Pedesetak je osoba hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik zbog gripe, a ova je pacijentica u najtežem stanju. Sve osobe koje su u bolnici razvile su komplikacije poput upale pluća toliko ozbiljne da otežano dišu te su im potrebne velike količine kisika. Svi drugi koji imaju gripu, a nisu u bolnici liječe se kod kuće – rekao je dr. Đuričić.

Međutim, problematično je to što bi broj oboljelih, ali i umrlih od gripe mogao biti znatno veći, upravo zato što se slučajevi osoba koje se liječe kod kuće te od komplikacija gripe i preminu nigdje ne evidentiraju te se do podataka ne može ni na koji način doći. Voditelj Službe za epidemiologiju Miljenko Ljubić dr. med. pojasnio je kako se tako preminule osobe vode kao ‘višak smrtnosti’ zbog gripe.

-Svake godine u vrijeme gripe bilježi se veći broj smrtnih slučajeva. Za potvrdu da je netko preminuo od komplikacija od gripe potrebna je laboratorijska potvrda, tako da slučajeve onih koji od toga preminu kod kuće se nigdje ne bilježe, već se kaže da je zbog toga stvarni broj preminulih od gripe veći nego što Zavod bilježi – pojasnio je dr. Ljubić.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izdao je najnovije podatke o gripi za područje županije, međutim, u statistici nema niti jednog evidentiranog smrtnog slučaja, što je neobično s obzirom da je ove nedjelje od komplikacija gripe preminuo 67-godišnji muškarac.

Dr. Ljubić ističe da preminuli nije uveden u evidenciju jer se još uvijek čeka da im za njega jave iz Opće bolnice. Međutim, voditelj Odjela infektologije dr. Stjepan Đuričić odgovara pak kako je riječ o administrativnim detaljima.

-Čovjek je umro od dijagnoze koju smo utvrdili, a to što oni u Zavodu u međuvremenu nisu dobili papir koji internetom putuje tko zna koliko, nisu ni oni na Velebitu da ne bi sami mogli doći i provjeriti. Kad traže od mene da im u ambulanti pišem izvještaje, lijepo im kažem da su slobodni doći u ambulantu i odjel i sami napraviti posao za koji su školovani i izuzetno dobro plaćeni. Naime, oni su ti koji trebaju pisati statističke izvještaje, zbog toga i postoje – poručio je dr. Đuričić.

Inače, od početka studenog 2018. godine, kada su registrirani prvi oboljeli od gripe na području naše županije do 27. siječnja 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1.128 oboljelih. Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (542), zatim Ploče (234), Dubrovnik (187) i Korčula (165). Radi se o klinički prijavljenim slučajevima. Od 377 laboratorijskih pretraga (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju našega Zavoda je izoliran virus gripe tip A u 76 oboljelih, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na području cijele Hrvatske ove sezone do sada su pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija