Županija

GRIPA U ŽUPANIJI Najviše oboljelih do 19 godina, cijepilo se oko 8 tisuća osoba

GRIPA U ŽUPANIJI Najviše oboljelih do 19 godina, cijepilo se oko 8 tisuća osoba

Nakon što su krajem studenog 2022. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđeni prvi slučajevi gripe s područja Dubrovnika i okolice, počinju pristizati prijave oboljelih i s ostalih područja županije.

Prema pristiglim prijavama Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u razdoblju do 19. ožujka 2023. ukupno su prijavljene 1703 oboljele osobe, od čega najviše iz Dubrovnika (797), Metkovića (522), zatim Korčule (209) i Ploča (175) osoba.

-Više od pola oboljelih je među djecom i mladima do 19 godina (911 oboljelih) primarno zbog izloženosti dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Među osobama od 65 godina i starijima do sada su prijavljene samo 117 oboljelih osoba, a to je i skupina koja se uobičajeno najviše cijepi protiv gripe svake sezone – navode na svojim stranicama iz ZZJDNZ-a.

-Stvarni broj oboljelih od gripe zasigurno je dvostruko pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike se ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika – istaknut će.

Prema podacima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 8 tisuća osoba.

-Cijepljenje protiv gripe još uvijek je moguće, a svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika, ukoliko imaju još cjepiva, ili u Zavodu na Odjelima za epidemiologiju – naveli su.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist