Politika

[GRADSKO VIJEĆE] Vlahušić: Banka za kredit od 80 milijuna kuna od nas traži 500 milijuna kuna!

[GRADSKO VIJEĆE] Vlahušić: Banka za kredit od 80 milijuna kuna od nas traži 500 milijuna kuna!

Nakon što je početak sjednice Gradskog vijeća, na kojoj se odlučuje o kupnji TUP-a kasnila 40 minuta, stiglo je i objašnjenje. Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je jutros stigla nova ponuda OTP banke za kreditno zaduženje UTD Raguse, a koja je povoljnija od ponude Erste banke.

-Sadržava fiksnu kamatnu stopu na 15 godina koja je iznimno povoljna – objasnio je gradonačelnik.

-Dio jamstava koje je tražila OTP banka ne korespondira s povoljnijim jamstvima Erste banke te smo dali mogućnost OTP-u da promijeni jamstva. Jedini dodatni uvjet kojeg traži OTP jest ugovor o zakupu poslovnih prostora između Grada i TUP-a, dok je Erste banka tražila pismo namjere – rekao je. Stoga je predložio dopunu dnevnog reda s novom točkom, a koja se tiče ugovora o zakupu, zbog traženja OTP-a.

Vijećnik Andro Vlahušić tražio je da se odluka o zaduživanju UTD Raguse makne s dnevnog reda te da se vijećnicima ostavi makar još jedan dan kako bi mogli pročitati novu odluku, odnosno upoznali se s uvjetima OTP banke.

Također smatra kako odluka o zaduživanju UTD Raguse nije u skladu s odredbama Zakona o proračunu te pratećeg Pravilnika o zaduživanju.

-Mislim da ćemo ovom odlukom uzrokovati jako puno problema, a ako sve to zanemarimo, ne znamo hoćemo li raspravljati o kreditu OTP banke ili Erste banke, ne znamo o kojoj banci raspravljamo, o kojim uvjetima. Investicija vrijedna 10,8 milijuna eura zahtijeva minimum pristojnosti. Ako je rok do četvrtka, dajte nam jedan dan da pročitamo, a ne da se vratimo na 2017. kada je preko noći donesen ugovor s DPDS-om na 15 godina – rekao je Vlahušić.

I vijećnik SDP-a Ivan Tropan istaknuo je kako se vijećnicima mora dati barem jedan dan za proučiti nove uvjete koje nudi OTP banka.

Dnevni red je ipak usvojen, a prije kupnje TUP-a, vijećnici raspravljaju o reprogramiranju dva kredita Grada Dubrovnika. Radi se, naime, o smanjenju kamata na dva postojeća kredita iz 2012. i 2018. godine.

-Da je Grad Dubrovnik rizična strana, kako se spominjalo u javnosti, ne bi dobio smanjenje kamatnih stopa za čak 12 milijuna kuna. Danas donosite odluku o uštedi od 12 milijuna kuna zahvaljujući dobrom financijskom ophođenju i znanju – rekao je gradonačelnik. Pokazuje se tu još jednom umijeće ove gradske uprave, napomenuo je.

-Prije samo mjesec dana govorilo se da ću biti čarobnjak ako uopće uspijem dobiti kredit za kupnju društva TUP d.d., a danas smo svjedoči da se dvije banke nadmeću u 5 do podne – dodao je dalje te istaknuo kako su tri banke dale ponudu.

-Svi su mislili da kredit nećemo dobiti i da će to biti moje osobno posrnuće – poručio je dalje te istaknuo kako se osnovne stavke ugovora mogu pročitati u roku od 20 minuta.

Donosimo strateške odluke koje se najviše tiču naše djece. Neshavtlji mi je da kolege Roko i Cetinić nisu za kupnju TUP-a – naveo je dalje gradonačelnik. Napomenuo je kako od 1990. godine do danas nije bilo veće akvizicije Grada Dubrovnika do ove.

-Nije je bilo iz brojnih interesa, a sad imamo priliku sačuvati nešto zlata vrijedno. Mislim da moramo svi biti unisoni i uhvatiti se za isti štap. Ovdje ne predstavljamo ovo uspjehom pojedinca ili određene političke stranke već zajedništva – rekao je.

Marko Potrebica upozorio ga je da je izašao iz okvira teme točke dnevnog reda.

-Napravili ste mi mali problem, ali možete se osvrnuti i na ovaj dio njegovog izlaganja – rekao je Potrebica.

Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako su međunarodni kreditni razlozi smanjili kredit.

-Ovo nema veze s Gradom Dubrovnikom nego s međunarodnim kamatama. Gospodine Frankoviću, čestitat ću vam i možda za to i glasati ako uvjeti budu takvi da ne moramo dati sve što imamo – rekao je Vlahušić.

Gradonačelnik mu je odgovorio.

-Mislite li da je HBOR sam poslao ponudu. Nije. Trebao je netko otići i razgovarati i dogovoriti. Mi smo to napravili. Priznajte nam to kao uspjeh. Mogli smo reći nema šanse, ali smo išli, pitali, tražili i dobili. Ta dva kredita pokazuju ozbiljnost. Promislite što se sve može kupiti za 12 milijuna kuna – rekao je Franković.

Podsjetio je kako su brojni bili protiv kupnje UTD Raguse.

-Grad je kupio UTD Ragusu, platio je oko 17 milijuna kuna. Danas procjena Mimoze i Dubravke iznosi 66 milijuna kuna. Shvaćate li koliko je ta odluka bila važna. Ja danas razmišljam o budućnosti i onome što će nam donijeti društvo TUP. Ne treba dati cijelog sebe, slažem se, ali dali smo minimalno da bismo dobili maksimalno – rekao je dalje. Napomenuo je kako Grad danas ima većinski paket Luke Dubrovnik. Dotaknuo se i pisma kojega je dobio, a kojega navodno potpisuju mali dioničari (iako, rekao je, nisu oni jer je s njima razgovarao).

-Optužuju me se da sam Luci ukrao neke novce jer smo platili dionice Atlantskoj plovidbi. Veselim se toj istrazi ako su me prijavili da još jednom dokažem ispravnost svojih postupaka – iznio je gradonačelnik. Ponovio je kako ne vidi niti jedan razlog zašto bi netko bio protiv kupnje TUP-a.

Ivan Tropan rekao je kako je jamstvo prebačeno s Grada na Luku Dubrovnik, dok je Ivan Cetinić pitao gdje je on vidio da su kolega Roko i on protiv kupnje TUP-a.

-Ako smo podržali prijedlog za proučiti materijale, mi smo ovdje novi i dozvolite nam barem da se konzultiramo s nekim o svemu – poručio je Cetinić gradonačelniku.

-Nema vremena za kupnju dionica. Tržište diktira vrijeme, mi možemo ili kupiti ii ne. Nema uvijek vremena za strateške odluke, ali ih treba donijeti – rekao je.

Pero Vićan rekao je kako Dubravka ovog trenutka vrijedi 100 milijuna kuna te poručio onome tko je procijenio njenu vrijednost da vrati diplomu.

Vlahušić je rekao kako su krenuli u dobrom smjeru.

-Je li HBOR samo nama u Hrvatskoj smanjio kredit ili i drugima? Naravno da jest jer je to automatizam i nema veze s vlasništvom. Niste ni vi ni HDZ pokrenuli kupovinu UTD Raguse. Ja osobno sam to odlučio, a tu je i Olga Muratti. Moja procjena je bila da ćemo njenu vrijednost vratiti za nekoliko godina. Sad kažete da UTD Ragusa vrijedi 66 milijuna kuna, a gospodin Vićan da vrijedi 100 milijuna kuna. Što nam trebaju druga jamstva nego samo UTD Ragusa vrijednosti 66 milijuna kuna. Treba nam tad još 10 milijuna kuna, nema tada jamstva Luke, najma prostora… Zašto dopuštamo da nas netko drugi reketari? – iznio je Vlahušić.

Gradonačelnik je rekao kako je možda Vlahušić pregovarao o kupnji UTD Raguse, ali prvi kontakt s CERP-om je ostvario on, dodao je.

-Banke će raditi svoje procjene, danas već znamo da će biti puno veće te se na tome smanjuju jamstva koja spominjemo – napomenuo je.

Vijećnik Maro Kristić (MOST) rekao je kako su se promijenili uvjeti za zaduživanje na svjetskom financijskom tržištu, no da ne stoji kako to ide automatizmom.

-Treba pohvaliti i podržati činjenicu da se netko potrudio i uštedio 12 milijuna kuna – mišljenja je Kristić.

Pero Vićan mišljenja je kako kad su u pitanju strateške odluke, Grad ima pravo svim dozvoljenim, polu dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima koristiti poluge vlasti da to nitko drugi ne kupi nego Grad.

Vijećnica HSU-a Olga Muratti, inače predsjednica Nadzornog odbora UTD Raguse, rekla je kako je ovo jedan od rijetkih primjera kad su i jedan i drugi gradonačelnik mislili o interesu Grada.

-Matiju Čale Mratović i mene su u UTD Ragusi, gdje smo poslane kao po kazni, dočekala silna dugovanja, silni neriješeni sudski sporovi s radnicima… Tad smo krenuli u predstečajnu nagodbu i imali smo podršku tadašnjeg gradonačelnika Vlahušića – rekla je te napomenula kako je UTD Ragusa danas zdrava tvrtka.

-Zaboravimo iz koje smo stranke, mislimo za dobro Grada – rekla je.

-Andro, ne razumijem te. Jesi li zaboravio da sam te više puta molio da Grad kupi remizu. Remizu je prodao stečajni upravitelj. To što smo mi propustili priliku kupiti je, kakve ja imam veze s remizom? Drugo je pitanje je li GP trebao doći u situaciju u koju je došao pa se u tome našlo ovo što je prodao stečajni upravitelj – odgovorio je Pero Vićan na provokaciju Andra Vlahušića o njegovo sudjelovanju u prodaji remize.

Vlahušić je rekao kako je prije 1990-ih sve bilo vlasništvo građana, a potom su se društvena poduzeća rasprodala kako se kome htjelo i kako je tko htio. Sad se to pokušava vratiti.

-Možemo promišljati i o tome kako je Vido Bogdanović prodao sadašnji Pucić Palace. Je li to bilo dobro? Možda jest u tadašnjem kontekstu. Možemo vaditi puno toga i spočitavati prethodnicima, ali danas nije to cilj. I zalaganje za javno dobro 2017. vezano za DPDS je donijelo Gradu 60 posto naspram prijašnjih 50. I to je dobro, ali određene stvari moramo raditi korak po korak kako bismo došli do završnog koraka. Strpljenje i mudrost, polako i sve će doći – poručio je gradonačelnik Vlahušiću.

-Zašto zaboravljamo da je Vido Bogdanović vratio Gradu Labirint i Gradsku kavanu – rekao je Vlahušić.

Nakon brojnih replika, uslijedila je rasprava.

-Nekad je jako teško u Gradskom vijeću reći pohvalu – rekao je Marko Potrebica, osvrnuvši se na reprogramiranje kredita.

-Dobro je da je kamata s 4 posto došla na 0,5 fiksnu – dodao je.

Kad je riječ o kupnji TUP-a, rekao je kako će vijećnici imati uru vremena stanke za proučiti uvjete nove banke. A ako im to neće biti dovoljno, propustit će vlak za podržati stratešku odluku o kupnju TUP-a.  Sve ostalo će vam biti samo, dodao je, alibi, alibi, alibi… ‘Kad čovjek traži alibi, uvijek mu treba dana. A rok je 31. ožujka’, objasnio je naknadno Potrebica.

Anita Bonačić Obradović osvrnula se na činjenicu kako su materijali vijećnicima dostavljeni tek u petak navečer, zbog čega se nisu mogli konzultirati s pravnicima. Gradonačelnik je rekao kako se sve odigralo u zadnji trenutak, jer je jedan od uvjeta banke bio i broj potpisanih dioničara koji su spremni prodati dionice, a s tim su se borili zadnjih mjesec dana.

-Ovdje govorimo o ozbiljnim novcima te vam banka neće novac dati tek tako dok ne pokažete da je to sve isplativo – objasnio je. Jedan predsjednik Uprave jedne banke rekao mu je kako banka ne želi prodavati imovinu Grada. To banci stvara lošu reputaciju, naglasio je gradonačelnik.

-Puno se radilo na ovome, dan, noć i ti dokumenti koje ste dobili netko je trebao proizvesti. razumijem vas, ali istovremeno imamo rokove – dodao je. Luka Dubrovnik dat će jamstvo samo na maksimalno godinu dana, osvrnuo se i na to.

-Nadzorni odbor Luke Dubrovnik donio je odluku da je voljan dati jamstvo na godinu dna. Nismo se ponašali aljkavo – rekao je dalje te naglasio kako se ne može ignorirati nova ponuda OTP-a o fiksnoj kamatnoj stopi na 15 godina. O ovoj je ponudi, rekao je, obaviještena i Erste banka.

Pero Vićan rekao je kako nije pročitao 600 stranica, već točke koje su mu bitne jer je zauzeo stav. Osvrnuo se, naime na vijećnicu Anitu Bonačić Obradović, koja je rekla kako je pročitala svih 600 stranica materijala. Poručio joj je: Da s tobom budem u ordinaciji sedam dana, ne mogu postati zubar’.

Ivan Tropan rekao je kako mu smeta što Potrebica koristi riječ alibi.

-Bitno je da ovo danas raspravimo s pravne i financijske strane – rekao je Tropan Potrebici.

Vlahušić je rekao kako u papirima piše da je Luka solidarni jamac svih 18 godina.

-Ne znam kakvu ste odluku donijeli, ali to piše u papirima – rekao je te napomenuo kako banka traži 500 milijuna kuna za kredit od 80 milijuna kuna.

-Protiv toga sam, a i kolege iz SDP-a. Skinimo hipoteke, dajmo Poslovni plan koji je 11 milijuna kuna, a rata kredita je 5 milijuna kuna – iznosi Vlahušić te pita zašto Grad banka tjera da poslovne prostore plaća više nego drugi.

-Banka je Matu Frankoviću zavrnula ruku i rekla: Ili daj 500 milijuna kuna, ili ti nećemo dati 80. Ako me netko uvjeri u suprotno, reći ću da krivo čitam ugovor – rekao je.

Potrebica je rekao kako se ništa ne podvaljuje, već se želi kupiti TUP po najboljim tržišnim uvjetima.

Maro Kristić rekao je kako su jedino okolnosti u kojima živimo protiv ove odluke.

-Nismo mogli znati, u to smo uvjeren, uvjete kredita ranije – smatra Kristić. Ističe kako se danas može odabrati ponuda ili ne.

-Ne možemo promijeniti uvjete već odlučiti o kupnji ili protiv kupnje – iznio je dalje.

Željko Raguž, inače predsjednik Uprave Luke Dubrovnik, osvrnuo se na jamstva Luke. Napomenuo je kako će jamstvo biti u roku od najviše godinu dana, a odluku je Nadzorni odbor donio ovog ponedjeljka.

-Drago nam je da poslujemo tako dobro da smo u mogućnosti pomoći Gradu u strateškoj odluci – rekao je Raguž.

Vijećnik Vlahušić rekao je kako će Luka izgubiti koncesiju ako ostane ovakav oblik ugovora.

-Hoće li u ugovoru s bankom pisati odluka Nadzornog odbora Luke od jutros? – pitao je Vlahušić. Napomenuo je kako je on upozorio da će se Luka ugasiti ako ugovor ostane onakav kako je predloženo.

-Vidjet ćemo koliko će se smanjiti naše obveze od 500 milijuna kuna za kredit od 80 – poručio je.

Raguž mu je poručio da ne plaši ljude te da nema bojazni.

-Takvu je odluku izglasao Nadzorni odbor, nikakva drukčija ne može biti – poručio je Raguž.

Kristić je rekao kako ga uvjeti banke i instrumenti osiguranja ne začuđuju.

-Imamo situaciju – uzmi ili ostavi – mišljenja je Kristić.

Rasprava je zaključena, a odluke o reprogramiranju postojećih kredita, odnosno o smanjenju kamatnih stopa s 4 na 0,5 posto usvojene su jednoglasno.

Utvrđena je pauza do 15 sati, nakon čega će se raspravljati o kupnji TUP-a.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist