Aktualno

GRADSKO VIJEĆE ‘Kao da su preplaćeni na obranu javnog interesa Srđevci velikom soljerom svima sole pamet’

GRADSKO VIJEĆE 'Kao da su preplaćeni na obranu javnog interesa Srđevci velikom soljerom svima sole pamet'

Gradski vijećnici izglasali su odluku o osnutku pet kulturnih vijeća Grada Dubrovnika.

-Kulturna vijeća dodjeljuju značajna sredstva svima koji se prijavljuju – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković, dok se gradska vijećnica Katarina Doršner (HDZ) pitala zašto su uopće kulturna vijeća ranije bila ukinuta. Postavila je niz pitanja vezana za poraz Dubrovnika u utrci za izbor Europskog grada kulture.
-Dobro je da se vijeća osnivaju. Nadam se da će kulturna strategija imati dugoročnu viziju – rekla je Doršner, dok je Šimac Bonačić (SDP) podržala prijedlog s pet vijeća.

-Kad je riječ o izdašnim iznosima, bolje je da imamo više ljudi iz struke koji će ocjenjivati programe – rekla je Šimac Bonačić.

Vido Bogdanović (HSS) podržao je povećanje broja kulturnih vijeća s ciljem demokratizacije kulture te većeg sudjelovanja kulturnjaka pa i publike i kritičara u odlučivanju.
-Malo su tri čovjeka u vijećima, kad smo grad intenzivnog kulturnog života. Može se lako doći u situaciju sukoba interesa, da oni koji su članovi ujedno i kandidiraju programe pa budu suzdržani pa da nema tko odlučiti. Bolje bi bilo vijeće s pet članova – rekao je Bogdanović te postavio pitanje vrednovanja, odnosno kriterija.
-Bilo bi dobro da kandidati znaju kriterije unaprijed. Trebalo bi to znati, pa i da gradski vijećnici to znaju. A ne da tek nakon prikupljenih ponuda članovi vijeća ‘tezgaju’ kako će se što vrednovati, slično kao s medijima – primijetio je Bogdanović.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako svi članovi kulturnih vijeća odlučuju svojom voljom, a kulturna vijeća većinom. Osvrnuo se na ‘utjecaj’ KLGB Srđ je Grad na kulturnu scenu.

-Valjda svojim članovima neće zabraniti sudjelovanje. Oni su koncentrirani na Srđ, a mogli bi doprinijeti i na drugim područjima. Kao da su preplaćeni da se jedino oni bore za javni interes pa nekom velikom soljerom sole pamet svima – izjavio je Franković.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist