Aktualno

GRADOVI I OPĆINE U TEŠKOM POLOŽAJU Plenković: ‘Morat ćemo smisliti posebnu mjeru za ovu županiju’

GRADOVI I OPĆINE U TEŠKOM POLOŽAJU Plenković: 'Morat ćemo smisliti posebnu mjeru za ovu županiju'

Nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Pompeom, premijer Andrej Plenković sastao se sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnicima i načelnicima općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Župan, gradonačelnici i načelnici premijeru Plenkoviži iznijeli su podatke  o teškom položaju u kojoj se nalaze zbog pandemije koronavirusa.

-Na sastanku smo razgovarali o teškim okolnostima u kojima se nalaze općine i gradovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poslušali smo njihove zahtjeve prema Vladi i pronaći ćemo modele kako bismo im pomogli i kako bi prebrodili ovu krizu. Dogovorili smo idućeg tjedna održati sastanak s nizom resora kako bismo vidjeli što se može učiniti i kako premostiti njihove probleme zbog znatno manjeg intenziteta turističke sezone na ovom području. Ovo je najdalja županija, puno manje je bilo dolazaka zrakoplova, smanjeni dolasci turista. Ova županiji inače je jedna od najrazvijenijih i predvodnik je turizma. Što se tiče konkretnih zahtjeva, gradonačelnici i načelnici tražili su pomoć glede likvidnosti jedinica lokalne samouprave. Prihodi su bili znatno manji, a iznosi koji ovdje nedostaju su takvi da ćemo možda morati smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvansku županiju – rekao je nakon sastanka premijer Plenković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako jedinice lokalne samouprave trpe velike posljedice zbog pandemije te da je pad prihoda golem.

-Već smo prije s ministrom Ćorićem na temelju jednog sastanka s Hrvatskom gospodarskom komorom i obrtničkom komorom u Dubrovniku razgovarali o načinima kako pomoći onima koji nisu obuhvaćeni inače odličnim mjerama Vlade za plaće i pomoć za likvidnost. Dogovorili smo se da ćemo organizirati sastanak u Vladi, da ćemo pozvati ministarstva i vidjeti na koji način pomoći gospodarstvo ove županije. Jedinice lokalne samouprave imaju golemi pad prihoda, a imaju svoje obveze prema ustanovama i komunalnim društvima koje moraju financirati i dogovoreno je da će se tražiti način za posebno zaduživanje. To bi bili zajmovi koji bi se vratili u nekoliko  godina s možda jednom godinom počeka – istaknuo je Dobroslavić dodavši kako je u županiji ostvareno 34 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, dok su druge jadranske županije imale 46 do 59 posto turističkih ostvarenja.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist