Aktualno

SASTANAK PLENKOVIĆ – POMPEO Hrvati bi u SAD uskoro mogli bez vize

SASTANAK PLENKOVIĆ - POMPEO Hrvati bi u SAD uskoro mogli bez vize

U petak u Dubrovniku u sklopu njegove ‘mediteranske ture’ održan je sastanak između američkog državnog tajnika Mike Pompea i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Tom prilikom prisutni su se dotaknuli tema relevantnih za produbljivanje dosadašnjih partnerskih odnosa u NATO-u, ali i mogućnosti posjete hrvatskih državljana SAD-u bez potrebne vize.

– Posebno smo dotaknuli, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a, činjenicu da smo upravo proteklih nekoliko godina ispunili sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim hrvatskih državaljana u SAD-u. U protekloj 2020. imali smo ispod 3 posto odbijenih zahtjeva pa se nadam da će Državno tajništvo u SAD-u sa službama Domovinske sigurnosti uskoro Hrvatima omogućiti u idućih nekoliko mjeseci posjet bez tog uvjeta – poručio je Plenković.

– Najavili smo daljnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji mnogo znači za gospodarske aktivnosti te za građane obje zemlje. Jučer na Vladi ministarstvo financija dobilo je zaduženje da s naše strane vodi te pregovore. Govorili smo naravno o ekonomskoj suradnji. Smatramo da prošlogodišnjih 650 milijuna američkih dolara predstavlja solidan temelj, ali još ostavlja ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene. Tome mogu pridonijeti dva preduvjeta o kojima sam ranije govorio – zaključio je.

Nažalost COVID-19 utjecao je na brojnost posjeta američkih turista ove godine koji je u odnosu na lanjskih gotovo 650 tisuća bilo nešto manje od 35 tisuća.

– Nadamo se zajedničkim naporima okrenuti novu stranicu i vratiti taj trend. Tako će Dubrovnik imate ne samo jednu direktnu zračnu linuju sa Philadelphijom nego i više – iznio je premijer.

– Razgovarali smo o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od 2021. nakon puno oklijevanja imati svoj terminal za uapljeni prirodni plin. Brod je već na putu za Hrvatsku i očekuje se da bude u unkciji početkom siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe i predstavljamo po pitanju američkih interesa jednu sasvim drugu destinaciju – kazao je.

Razgovaralo se i o međunarodnim temama.

– Prije svega bi istaknuo situaciju u BiH uoči lokalnih izbora te 25. obljetnice Daytonskog sporazuma. Glavno načelo za koje se zalažemo je puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda što se po nama treba očitovati u adekvtnoj te legitimnoj zastupljenosti političkih predstavnika u institucijama BiH, a u skladu s duhom i slovom Sporazuma. Dotaknuli smo se odnosa između EU i SAD-a, transatlanskih odnosa te drugih političkih tema – dodao je premijer Plenković.

Spomenut je i proces nabave vojnih zrakoplova. Kada se sve evaluira Hrvatska će donijeti odluku, komentirao je predsjednik Vlade.

– Zajedno radimo, putujemo i ratujemo pa mi je zato iznimna čast biti danas ovdje. Hvala ministru Grlić Radmanu što mi je pokazao ovaj predivan grad. Sad mi je jasno zašto se Amerikanci ovdje iznova vraćaju – rekao je uvodno Michael Pompeo.

– Naš odnos je toliko napredovao u posljednja tri desetljeća. Kao što su vas ove povijesne tvrđave tijekom stoljeća obranile od rata, tako će vas naša vjera u demokraciju i slobodno tržište te svijet prava održati sigurnim te prosperitetnima. Surađujemo u NATO-u kako bi zaštitili slobode naših naroda. Zahvaljujemo vam na vašem pridonosu na misijama u kojima sudjeluju izvrsni mladići i djevojke bilo na Kosovu, u Afganistanu, Litvi, Poljskoj itd. – poručio je Pompeo.

Zadovoljan hrvatskom vanjskom politikom izjavio je:

– Raširenih ruku zato želimo dobrodošlicu Hrvatskoj kao predvodniku održavanja stabilnosti u ovoj regiji. Kao predsjedajućoj državi EU Hrvatska je uspješno odgovorila na američke potrebe uslijed situacije uzrokovane koronavirusom te otvorila put pregovorima s Republikom Sjevernom Makedonijom u ožujku. To su uspjesi na koje možete biti ponosni. Također, na virualnom summitu zapadnobalkanskih država na kojem ste sudjelovali u svibnju označili ste pomak ka daljnjem provođenju nužnih reformi i postizanju stabilnosti u čitavoj regiji.

– Složili smo se oko potrebe učvršćivanja ekonomske povezanosti. Hrvatska je simplificirala proces otvaranja poslovanja za američke državljane ovdje pa očekujemo povećanje broja naših tvrtki koje akumilirati bogatstvo na dobrobit obje države. Kad smo kod viza, vjerujem da ćemo uskoro rješiti i taj problem. Hvala vam na naporima koje ulažete u energetski sektor. Pozdravljam Vladino ulaganje u krčki LNG projekt koji će nam osigurati dostupnost raznolikih energetskih izvora – dodao je američki državni tajnik.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist