Grad

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Uz optimizam koji će donijeti sutrašnjica, čestitam vam Dan državnosti

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Uz optimizam koji će donijeti sutrašnjica, čestitam vam Dan državnosti

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima uz Dan državnosti Republike Hrvatske.

Poštovani sugrađani,

Drage gospođe i gospari,

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježavamo u spomen na 30. svibnja 1990. godine, na dan kada je konstituiran demokratski izabran višestranački Sabor, čin kojemu su prethodili i prvi demokratski izbori.

Prijeloman je to i svečani trenutak u stvaranju hrvatske države, neovisne i slobodne parlamentarne demokracije, ravnopravne pripadnice europske zajednice naroda i članice NATO-a te drugih svjetskih integracija.

Na samom kraju svog povijesnog obraćanja tog dana, otac suvremene Hrvatske, dr. Franjo Tuđman izrazio je čvrsto uvjerenje kako će hrvatski narod izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj Domovini.

Nažalost, privilegija da u slobodi gradimo demokratsko društvo nije nam poklonjena, hrvatski sinovi i kćeri za nju su se morali izboriti uz velike žrtve. Zato smo zauvijek obvezani iskazivati im najdublji pijetet. Ova sveta Domovina obranjena je i stvorena zahvaljujući njihovoj hrabrosti.

Dubrovnik to posebno dobro zna. Navršavajući 30 godina od oslobođenja hrvatskog juga izražavamo našu zahvalnost za dar u kom sva blaga višnji nam bog je dô.

Danas, dok se sve više vraćamo starim, predpandemijskim navikama, suosjećamo sa stradanjima drugih, prijateljskih država jer, kao i naši stari, znamo da sloboda nema cijenu.

Dragi sugrađani, uz optimizam koji će donijeti sutrašnjica, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske. Promičimo dostojanstven dijalog, mir i povjerenje i nastavimo graditi društvo jednakosti, pravne i svekolike sigurnosti za sve naše građane.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist