AktualnoUrednički izbor

Gradonačelnik Franković: ‘Nevini investitori’ su užarili telefone moleći da se stvar malo olabavi

Gradonačelnik Franković: 'Nevini investitori' su užarili telefone moleći da se stvar malo olabavi

Činjenica je da Grad Dubrovnik ima sve dokumente, sve geodetske podloge, prije i poslije, koje jasno kažu da su investitori radili suprotno – rekao je gradonačelnik Mato Franković komentirajući pokretanje upravnog postupka protiv investitora Roka Tolića, Srećka Žuneca i Iris Valentić i gradnje njihovog objekta u Ulici kardinala Stepinca. Gdje su službe bile dosad, tko je zakazao, bilo je novinarsko pitanje?
– Reći ću vam vrlo jasno. Sustav gradnje ide na sljedeći način. Na kraju gradnju idete pred nadležna kontrolna tijela za ishođenje uporabne dozvole. U tom trenutku mjeri se je li sve napravljeno onako kako treba, sukladno građevinskoj dozvoli i jesu li koridori udaljeni sukladno građevinskoj dozvoli – rekao je gradonačelnik i dodao: ‘Taj trenutak nije došao’.
-Međutim, ono što svi mi prostim okom vidimo, činjenica je da se to tamo nije napravilo kako treba. Ali, ponavljam, mi smo sada izašli ususret investitoru jer ako smo nedvojbeno utvrdili da je investitor svojom građevinom ušao u trup ceste, suprotno GUP-u, onda smo mu praktički olakšali. Jer on će sada morati rušiti, a onako bi morao rušiti kad dođe na uporabnu dozvolu. Sada smo praktički uštedjeli određeni dio novca – naglasio je Franković. Ističe dalje: ‘Ovdje se radi o centrimetrima, nije to odstupanje od metra’.
-Ali je dovoljno veliko odstupanje da pokazuje bahatost investitora u uzurpaciji javnog prostora – kaže. Sukladno procedurama, Grad Dubrovnik je pokrenuo upravne postupke koji će, rekao je Franković, ‘utvrditi ono što je već utvrđeno – ne mojim metrom, nego metrom geodeta koji su jasno napravili izmjere’.
-Zanimljivo je kako su ‘nevini investitori’ toliko užarili brojne telefone moleći da se ipak stvar malo olabavi. Dakle, netko tko je nevin ne zove nikoga, nego stoji doma na kauču i uživa gledajući televiziju – rekao je gradonačelnik.
Postoje li zakulisne igre, bilo je iduće novinarsko pitanje, obzirom da je Roko Tolić kandidat za mjesto direktora Zračne luke u Dubrovniku.
-Ne, ovdje mi govorimo o javnom prostoru Grada Dubrovnika. Govorimo o zgradi koja, da se mene pita, nikad tamo ne bi bila, ali je GUP-om tako određeno i ja ne mogu na to utjecati. To svi jako dobro znamo. Ali istovremeno, ako je već GUP toliko bio nakaradan i da toliko ugrozi vizure Lapada, pa zbog čega vam treba još tih par centimetara za ući u javni prostor. Je li to bahatost ili što? – naglasio je Franković.

Podsjetimo, nakon što je Grad Dubrovnik angažirao službenog geodeta, utvrđeno je kako su investitori prilikom izgradnje zgrade nedvojbeno ušli u koridor nerazvrstane ceste u Ulici kardinala Stepinca. Također, zatražit će povratak ceste u Ulici kardinala Stepinca u prvobitno stanje.

Investitori Roko Tolić, Srećko Žunec i Iris Valentić poslali su priopćenje u kojem su među ostalim istaknuli da je njihov objekt ‘izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom’.

-Nalaz sudskog vještaka je potpuno demantirao nestručna mjerenja i paušalno iznesene tvrdnje Gradonačelnika, što će biti predmet kaznene prijave i postupka radi naknade štete – naveli su.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist