Zanimljivosti

Građani se pozivaju na donaciju predmeta ili fotografija vezanih za TUP, evo zašto!

Građani se pozivaju na donaciju predmeta ili fotografija vezanih za TUP, evo zašto!

Muzej crvene povijesti sugrađane da se svojim prilozima, usmenim kazivanja te ustupanjem ili posudbom materijalne građe uključe u istraživačko-izložbeni projekt ‘TUP – Dubrovački crni dijamant’ koji se realizira u suradnji Muzeja crvene povijesti i TUP d.d. povodom 70. godišnjice uspostave dubrovačke Tvornice ugljenografitnih proizvoda.

Zbog svog značaja za brojne obitelji koje su živjele od tvornice i s tvornicom, TUP je ostavio duboki trag u društvenom sjećanju lokalne zajednice. Od naizgled malene radionice koja je prvotno zapošljavala tridesetak ljudi do giganta sa sedamsto zaposlenika, tvornica je bila i mjesto žive zajednice koja je kroz brojne sportske aktivnosti, društvene i kulturne sadržaje ostvarivala svoje potrebe, ali i gradila urbani pejzaž novog Dubrovnika. Proizvodni program TUP-a uključivao je automobilske četkice, klizače s niskim trenjem, elektrode za zavarivanje, ugljene i grafitne lončiće za taljenje metala, osigurače za visokonaponske električne vodove, a u najtežim trenutcima za Grad i proizvodnju oružja, stoji u pozivu.

U tom panoptikumu različitih društveno-ekonomskih uređenja od socijalizma do privatizacije i ponovnog vraćanja vlasništva radnicima te konačne kupnje od strane Grada Dubrovnika, ovaj urbani topos ostao je žarište mnogih neispričanih priča i različitih sudbina.

Istraživačko-izložbenim projektom u povodu 70. godišnjice TUP-a cilj nam je valorizirati i predstaviti tzv. veliku, ali i malu povijest razvoja ove dubrovačke industrije kao i njezino mjesto i ulogu u životu zajednice. Prikupljenu građu i rezultate dobivene projektom predstavit ćemo kroz dvije tematske cjeline, dvije izložbe, koje će se ostvariti u suradnji Muzeja crvene povijesti i Tup d.d. Voditelji istraživačkog projekta i izložbi koje će iz različitih rakursa obraditi i predstaviti povijesnu, društvenu i kulturno-antropološku zbilju su povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i povjesničar umjetnosti Ivica Kipre, viši kustos. Projektni tim čine: Kristina Mirošević, Krešimir Glavinić, Marijeta Radić.

Pozivamo vas da donirate ili posudite predmete ili fotografije vezane za TUP ili događanja uz njega te nam ispričate svoje priče i sjećanja. Možete nam se javiti putem e-maila ili telefona: info@redhistorymuseum.com ili 0917246405.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist